TENS on lääkkeetön kivunlievitysmenetelmä, jota on hyödynnetty mm. fysioterapiassa ja kipuklinikoilla jo yli 30 vuoden ajan. TENS-hoito lievittää kipua estämällä kipusignaalien kulun aivoihin sekä vapauttamalla kehossa endorfiineja eli elimistön luontaisia kivunlievitysaineita. 

Vulvodyniaan liittyy yleisesti lantionpohjan jännitteisyyttä sekä kipua. Tämän takia vulvodynian hoidossa on tärkeää tunnistaa omat lantionpohjan lihakset ja saada ne rentoutumaan. Useat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että sähköinen EMS- ja TENS-stimulaatio auttaa vähentämään vulvodyniasta johtuvaa kipua.

TENS-laitteen käyttö vulvodyniakivun lievityksessä

Lantionpohjan harjoittajan avulla on mahdollista paitsi vahvistaa lantionpohjan lihaksia, myös rentouttaa lantionpohjaa sekä lievittää vulvodyniakipua.

Voiko tavallista TENS-laitetta käyttää vulvodynian hoitoon?

Tavallisia TENS-laitteita käytetään ihoelektrodien avulla ja ne ovat tehokkaita esimerkiksi kuukautis- ja endometrioosikipujen hoitoon. Koska vulvodynia oireilee emättimen alueella, tavallista TENS-laitetta ei voi käyttää vulvodynian aiheuttaman kivun lievitykseen. Sen sijaan emätinelektrodin avulla käytettävä lantionpohjan harjoittaja sopii vulvodyniakivun lievitykseen hyvin.

Lantionpohjan harjoittajan käyttö vulvodyniakivun hoidossa

Lantionpohjan harjoittajan avulla on mahdollista paitsi vahvistaa lantionpohjan lihaksia, myös rentouttaa lantionpohjaa ja lievittää lantion alueen kipua. Osassa lantionpohjan harjoittajista on erillinen EMS-ohjelma ylikireän lantionpohjan rentoutukseen sekä TENS-ohjelma, joka sopii vulvodynian aiheuttaman kivun lievitykseen.

Toisin kuin tavallista TENS-laitetta, lantionpohjan harjoittajaa käytetään emätinelektrodin kanssa. Lantionpohjan harjoittajan TENS-kivunlievitysohjelmaa on mahdollista käyttää myös ihoelektrodien kanssa alavatsalla tai alaselällä, jos halutaan lievittää kuukautis- ja endometrioosikipuja.

Millainen on hyvä lantionpohjan harjoittaja vulvodynian hoitoon?

Kaikkia lantionpohjan harjoittajia ei ole mahdollista käyttää vulvodynian hoitoon, vaan laitetta hankkiessa kannattaa varmistaa, että laitteessa on käyttötarkoitukseen sopivat ohjelmat. Tällöin lantionpohjan harjoittajan valinnassa on tärkeää, että laitteessa on TENS-kipuohjelma. Koska vulvodyniaan liittyy usein lantionpohjan kireyttä, myös lantionpohjan rentoutukseen tarkoitettu EMS-ohjelma hyödyllinen.

Vulvodyniakivun lievitykseen sopiva ohjelma:

  • Toimii TENS-teknologialla ja matalalla taajudella (1-10 Hz)
  • Ohjelmaa suositellaan käytettäväksi vähintään 40 minuutin ajan kaksi tai kolme kertaa viikossa

Lantionpohjan rentoutukseen sopiva ohjelma:

  • Toimii EMS-teknologialla ja matalalla taajudeella (1-10 Hz)
  • Ohjelmaa suositellaan käytettäväksi vähintään 20 minuutin ajan päivittäin, kunnes kireys on helpottanut

Esimerkiksi Perfect PFE Woman -lantionpohjan harjoittaja sopii hyvin vulvodyniakivun hoitoon. Laitteen PAIN-ohjelma lievittää kipua TENS-teknologian avulla matalalla hoitotaajuudella (4 Hz). Lisäksi laitteessa on EMS-teknologialla toimiva URGE-ohjelma, joka rentouttaa ylikireää lantionpohjaa matalalla hoitotaajuudella (10 Hz). Laitepakkauksen mukana tulee emätinelektrodi, mutta PAIN-ohjelmaa on mahdollista käyttää myös lisävarusteena hankittavien ihoelektrodien avulla, jos halutaan lievittää kuukautis- ja endometrioosikipuja.

Toinen esimerkki vulvodyniakivun hoitoon sopivasta lantionpohjan harjoittajasta on Sure Pro. Laitteessa on samat vulvodyniakivun hoitoon sopivat ohjelmat kuin Perfect PFE Woman -lantionpohjan harjoittajassa sekä lisäksi mahdollisuus säätää ohjelma-asetuksia manuaalisesti esimerkiksi lantionpohjan fysioterapeutin avustuksella. Manuaalisissa ohjelmissa on mahdollista säätää stimulaation taajuutta, pulssin kestoa, pulssin voimakkuutta, pulssin kasvunopeutta sekä lepoaikaa pulssien välissä. Laitepakkauksen mukana tulee emätinelektrodin lisäksi myös ihoelektrodit, jotka sopivat kuukautis- ja endometrioosikipujen lievitykseen.

Tutustu vulvodyniakivun lievitykseen parhaiten sopiviin laitteisiin:

139.00


Naisille lantionpohjan lihasten vahvistamiseen sekä kaikkien eri virtsankarkailutyyppien hoitoon. Aktivoi ja rentouttaa lantionpohjaa EMS-teknologian avulla. Tehokas ja vaivaton tapa pitää huolta lantionpohjan kunnosta.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

229.00


Monipuolinen lantionpohjan harjoittaja ammattilais- ja kotikäyttöön. Laite aktivoi ja rentouttaa lantionpohjaa EMS-teknologian avulla sekä lievittää lantion alueen kipua TENS-teknologian avulla. Laiteessa on 12 valmista ohjelmaa sekä 3 manuaalista ohjelmaa.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

Mitä, jos emätinelektrodin käyttö tuntuu kivuliaalta?

Jos lantionpohjan harjoittajan mukana tulevan emätinelektrodin käyttö aiheuttaa kipua ja emätinelektrodi tuntuu liian suurelta, vulvodynian hoitoon on mahdollista käyttää myös lisävarusteena hankittavaa pienempikokoista Liberty Mini -elektrodia

Onko lantionpohjan harjoittajan käytölle esteitä?

Lantionpohjan harjoittajaa ei voi käyttää, jos sinulla on:

  • vakava laskeuma
  • puutteellinen tuntoaisti lantion alueella
  • syöpäkasvain hoitoalueella tai epäillään olevan syöpäkasvain hoitoalueella tai jos sinulla on diagnosoimatonta kipua ja aiemmin hoidettu syöpä

Lantionpohjan harjoittajaa ei tule myöskään käyttää raskauden aikana. Lantionpohjan harjoittajan käytön voi aloittaa aikaisintaan 6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Varovaisuutta tulee noudattaa, jos sinulla on tai epäillään olevan epilepsia, koska stimulaatio saattaa madaltaa kohtauskynnystä.

Lantionpohjan harjoittaa ei voida käyttää lisävarusteena saatavilla olevien ihoelektrodien kanssa, jos sinulla on rytmihäiriöitä tai sinulle on asennettu sydämentahdistin tai jokin muu elektroninen lääketieteellinen laite.

Jos sinulle herää kysymyksiä lantionpohjan harjoittajista ja niiden käytöstä vulvodynian hoidossa, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@tenslaite.fi 

Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään kaikissa kysymyksissä tai sopivan laitteen valinnassa. Myös lantionpohjan fysioterapeutit osaavat yleensä hyvin auttaa lantionpohjan harjoittajiin eli EMS/TENS-laitteisiin liittyvissä kysymyksissä.