Mikä on MS-tauti ja miten sitä hoidetaan?

MS-tauti eli Multippeliskleroosi on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston tulehduksellinen sairaus. Oireet aiheutuvat joko hermokudoksen vauriosta tai tulehduksen välittäjäaineiden vaikutuksesta hermosoluihin tulehduspesäkkeissä tai niiden ympäristössä. Oireet ovat hyvin vaihtelevia ja ne riippuvat tulehduspesäkkeiden sijainnista.

MS-tautia ei voida parantaa, joten hoidon tavoitteena on vaikuttaa taudin kulkuun sekä lievittää sen oireita. Lääkehoito on oleellinen taudin hoidossa ja sen avulla voidaan vähentävää taudin pahenemisvaiheita sekä uusia magneettikuvassa näkyviä tulehdusmuutoksia. Lääkkeiden lisäksi taudin hoidossa tärkeää ovat elämäntavat, liikunta ja kuntoutus. Jos sairaudesta on toiminnallista haittaa, fysioterapia, siihen kuuluvat erilaiset harjoitukset sekä TENS-hoito voivat auttaa toimintakyvyn parantamisessa sekä kivun lievittämisessä.

TENS-laite MS-taudin kivunlievityksessä

Voiko TENS-laite auttaa MS-taudin hoidossa?

Jos MS-tautiin liittyy kipua ja toiminnallisia ongelmia, TENS-hoidosta voi olla apua kivunlievityksessä sekä toimintakyvyn ylläpitämisessä ja kohentamisessa. Käypä hoito -suosituksen mukaan ”TENS-kipuhoito saattaa vähentää MS-kuntoutujien selkäkipua, yläraajojen kipua tai epämiellyttäviä tuntemuksia lumehoitoon verrattuna. Lisäksi se saattaa vähentää yläraajojen kipua tai epämiellyttäviä tuntemuksia yhtä tehokkaasti kuin nortriptyliinilääkitys”.

Miksi TENS-laitetta kannattaa hyödyntää MS-taudin hoidossa?

TENS on tutkittu ja luotettava kivunhoitomenetelmä, jota kipuklinikat ja fysioterapeutit ovat käyttäneet jo vuosikymmenten ajan ympäri maailmaa. Hoidossa on kyse elimistön oman kivunhallintajärjestelmän stimuloinnista, joten hoito on turvallista, tehokasta ja lääkkeetöntä.

TENS-laitteen kivunlievitys kohdistuu suoraan hermoihin, joten sen käyttö MS-taudin hoidossa voi olla hyvinkin hyödyllistä. TENS-laiteen käytön voi yhdistää lääkitykseen ja laitteen avulla voi lievittää kipua turvallisesti niin kauan kuin on tarpeen. Laitteen aiheuttaman endorfiinien vapautuksen myötä kivunlievitys voi jatkua useita tunteja myös laitteen käytön jälkeen. Kivunlievityksen lisäksi TENS-hoidon on todettu myös parantavan ja ylläpitävän toimintakykyä.

Miten TENS-laitetta voidaan käyttää MS-taudin hoidossa?

TENS-laite lievittää kipua kahdella tapaa: TENS-laite lähettää ihoelektrodien kautta hellävaraisia sähköimpulsseja kipulähteen lähettyvillä oleviin hermoihin, mikä vapauttaa selkäytimessä kemiallisia yhdisteitä ja estää kipusignaalien kulun aivoihin. Kun TENS-laite säädetään matalalle taajuudelle, se saa elimistön myös vapauttamaan endorfiineja, jotka ovat kehon omia rentouttavia ja kipua lieventäviä morfiinin kaltaisia aineita.

Kivunlievitys on aina hyvin yksilöllistä, joten laitetta käyttäessä kannattaa kokeilla useita eri ohjelmia ja taajuuksia, jotta löytää itselleen tehokkaimman kivunlievityksen. Sama ohjelma ei ole välttämättä paras edes samantyyppisestä kivusta kärsiville, joten itselleen oikean yhdistelmän löytäminen saattaa vaatia muutamia kokeilukertoja. Usein kuitenkin akuuttia kipua lievitetään korkeilla taajuuksilla, kun taas kroonista kipua voidaan lievittää tehokkaasti sekä matalilla että korkeilla taajuuksilla.

Ihoelektrodit tulisi kiinnittää tuntohermojen lähettyville, jotka kiinnittyvät selkäytimeen samassa kohdassa kuin kipuaistimusta välittävä hermo. Voi olla vaikea tietää, missä hermot tarkalleen ottaen kulkevat, joten helpointa on kiinnittää elektrodit kipeään kohtaan tai sen ympärille. Hermot kiertyvät kehon ja raajojen ympäri, joten saatat joutua testaamaan useampia kohtia ennen kuin tehokkain asettelu löytyy.

TENS-hoitoa voidaan jatkaa niin kauan kuin on tarpeen. Jatkuvakin käyttö on mahdollista, mutta elektrodeja tulee siirtää säännöllisesti (vähintään 12 tunnin välein), jotta iho saa hengittää.

Mikä TENS-laite sopii MS-taudin hoitoon?

Valikoimastamme paras TENS-laite MS-taudin hoitoon on Perfect TENS -kivunlievittäjä.

Perfect TENS on monipuolinen TENS-laite, joka sopii kivunlievitykseen ympäri kehoa. Perfect TENS -kivunlievittäjä sopii sekä lihas-, nivel-, että hermoperäisen kivunlievitykseen. 

Perfect TENS -kivunlievittäjä on suunniteltu siten, että se on kevyt, yksinkertainen käyttää ja helppo ottaa mukaan. Laite mahdollistaa kivunlievityksen hyvin yksilöllisiin tarpeisiin: se on varustettu kahdeksalla valmiilla ohjelmalla sekä manuaaliasetuksilla. Laitteessa on 60 eri voimakkuustasoa sekä kaksi kanavaa.

76.90


Tehokas ja helppokäyttöinen kivunlievittäjä esimerkiksi niska-, hartia-, selkä-, ja polvikipuihin. Lievittää kipua TENS-teknologian avulla. Laitteessa on 8 valmista ohjelmaa sekä 1 manuaalinen ohjelma.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi/dlk00048/ms-tauti?q=ms-tauti
www.kaypahoito.fi/nak05367
www.kaypahoito.fi/hoi36070