fbpx
Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksiin!

Yleistä

MYND-migreenipanta Migreenin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Voidaan käyttää myös kroonisen päänsäryn hoitoon.

Perfect TENS Lihas- ja nivelkipujen hoitoon sekä hierontaan eri alueilla kehoa.

Perfect PFE Woman Naisten kaikkien eri virtsankarkailutyyppien hoitoon, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja ulosteinkontinenssin hoitoon.

Unicare Uusi malli supersuositusta Perfect PFE Woman -laitteeista. Sopii myös endometrioosikivun lievitykseen.

Kegel Toner Ponnistusinkontinenssin hoitoon ja lantionpohjan lihasten vahvistamiseen erityisesti synnytyksen jälkeen.

Sure Pro Monipuolinen lantionpohjan lihasten harjoittaja erityisesti ammattilaiskäyttöön.

Perfect PFE Men Miesten lantionpohjan lihasten vahvistamiseen sekä virtsankarkailun, ulosteinkontinenssin ja erektiohäiriöiden hoitoon.

Uniglo Anti-Aging -laite kehon kiinteytykseen sekä ryppyjen ja selluliitin vähentämiseen.

Ova Plus Period Kuukautiskipujen sekä endometrioosista johtuvien kipujen hoitoon.

Sport TENS 2 Lihasten hierontaan, kehon kiinteyttämiseen sekä urheiluvammoista aiheutuvan kivun hoitoon.

Perfect MamaTENS Raskaus- ja synnytyskipujen lievittämiseen sekä synnytyksen jälkeisten kipujen lievittämiseen.

Tavarantoimittajamme TensCare LTD on Euroopan johtava Tens laitteiden jakelija. Laitteet ovat korkealaatuisia ja huolellisesti testattuja ja niiden luotettavuus on todistettu käytössä jo 25 vuoden ajan. Kaikilla TENS-laitteillamme on 2 vuoden takuu sekä ilmainen toimitus. Asiantunteva asiakaspalvelumme palvelee kaikissa laitteen toimintaan tai ostamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä suomeksi että ruotsiksi.

Huomioithan myös, että elektrodien laadussa ja kestävyydessä on huomattavia eroja eri valmistajien välillä. Verkkokaupassamme myytävät itsekiinnittyvät ja uudelleen käytettävät elektrodit ovat kliinisesti testattuja ja korkealaatuisia.
TENS on lyhenne sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (transkutaaninen hermostimulaatio).

TENS on hoitomenetelmä, jota kipuklinikat ja fysioterapeutit käyttävät kaikkialla maailmassa. TENS lievittää kipua ja saattaa siten vähentää esimerkiksi kipulääkityksen tarvetta. Hoidossa on kyse elimistön oman kivunhallintajärjestelmän stimuloinnista.

KIPUPORTTI
TENS-laitteesi lähettää ihon läpi heikon sähköimpulssin kivunlähteen lähelle asetettavien elektrodien kautta. Sähkö stimuloi kosketus- ja lämpötila-aistimuksia välittäviä hermoja. Nämä hermot kytkeytyvät samoihin selkäytimen kohtiin kuin kipua välittävät hermot. Tuntohermon voimakas signaali vapauttaa selkäytimessä kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät kipusignaalin kulun selkäydintä pitkin aivoihin. Tämä ilmiö tunnetaan ”kipuporttina”.

Kipuportin avulla TENS-laite lievittää kipua päällä ollessaan. Vaikutus laantuu 1–2 tunnin kuluttua. Voit kokeilla lopettaa hoidon tunniksi ja jatkaa sitä sen jälkeen. TENS-hoitoa voi käyttää useita kertoja päivässä.

ENDORFIINIEN VAPAUTTAMINEN
Kun TENS-laite säädetään matalalle taajuudelle, se saa elimistön myös vapauttamaan endorfiineja jotka ovat kehon omia rentouttavia ja kipua lieventäviä, morfiininkaltaisia aineita.

Endorfiininvapautustilassa hoidon kipua lieventävä vaikutus voimistuu huippuunsa noin 40 minuutissa ja voi kestää jopa neljä tuntia laitteen sammuttamisen jälkeen.

Useimpien ihmisten tapauksessa kipu lievittyy. Joillakin kipu poistuu kokonaan TENS-laitteen käytön ajaksi. Joidenkin puolestaan on vaikutusten havaitsemiseksi käytettävä TENS-laitetta säännöllisesti pidemmän aikaa.

HOITOLAITTEESI KÄYTTÖ
Voit käyttää TENS-hoitoa niin paljon ja usein kuin tarpeen. Jopa jatkuva käyttö on mahdollista, mutta elektrodeja tulee siirtää säännöllisesti (vähintään 12 tunnin välein), jotta iho saa hengittää.

Endorfiininvapautustila toimii parhaiten silloin, kun voimakkuus on riittävä aiheuttamaan myös pieniä lihassupistuksia. Kun lihassupistuksia on jatkunut noin 20 minuutin ajan, lihakset saattavat kipeytyä. Jos näin tapahtuu, hoito tulisi lopettaa siltä erää. Endorfiininvapautus toimii tehokkaimmin, kun hoitokerran kesto on 20–40 minuuttia.

Lantionpohjan lihasten vahvistaminen

Joka kolmas nainen (50 % yli 40-vuotiaista naisista) ja joka seitsemäs mies kärsii jonkinlaisesta inkontinenssista elämänsä aikana; syitä voivat olla synnytyksen jälkivaikutukset tai lihasten heikkeneminen myöhemmällä iällä.

Inkontinenssin vakavuus vaihtelee. Vaikka tilaa ei pidetä hengenvaarallisena, se voi aiheuttaa masennusta, eristäytymistä ja kipuja. Lantionpohjan harjoittajien käyttöä pidetään tehokkaana tapana vahvistaa rakkoa ja suolta tukevia lihaksia. Ne tarjoavat paremman ja kustannustehokkaamman pitkän aikavälin ratkaisun kuin erilaiset inkontinenssisuojat.

Miksi käyttäisin TensCaren lantionpohjan harjoittajaa?
Lantionpohjaa harjoittavien laitteiden käyttöä pidetään tehokkaimpana tapana ehkäistä inkontinenssiongelmia. Joka kolmas nainen ei kuitenkaan tiedä, kuinka lantionpohjan lihaksia harjoitetaan tai ei pysty suorittamaan harjoitteita itsenäisesti. Lantionpohjan harjoittajat pystyvät tarjoamaan naisille merkittävää apua lantionpohjan lihaksiin tutustumisessa ja lihasten supistumisen tunteen tunnistamisessa. Lisäksi ne parantavat lihasten kuntoa ja vähentävät lihasheikkoudesta aiheutuvia ongelmia. Myös miehet voivat käyttää lantionpohjan harjoittajia joko anaalielektrodin tai iholle kiinnittyvän elektrodin avulla.

Mitä etuja TensCaren lantionpohjan harjoittajien käyttö tarjoaa?
- lääkkeetön hoito ilman sivuvaikutuksia
- helppo käyttää kotona
- leikkaukseton hoito
- kliinisesti testatut ohjelmat
- vähentää tarvetta suojien käyttöön
- parantaa naisten seksielämää vahvistamalla lantionpohjan lihaksia
- voi auttaa vähentämään virtsankarkailua
- huomaamaton
- auttaa välttämään peräsuolen ulosluiskahdusta
- auttaa vähentämään kroonista lantionalueen kipua
- edistää miesten eturauhasen toimintaa

Mitä hyötyä lantionpohjan harjoittajista voi olla virtsainkontinenssin hoidossa?
Lantionpohjan harjoittajat ovat kannettavia EMS-laitteita (EMS = lihasten sähköinen stimulointi), jotka auttavat naisia vahvistamaan lantionpohjan lihaksiaan ja hallitsemaan niitä itse. Näiden laitteiden toiminta perustuu siihen, että lantionpohjan lihaksia stimuloidaan hellävaraisesti emätin- tai anaalielektrodin tai iholle kiinnitettävien elektrodien välityksellä, kliinisesti testattuja ohjelmia käyttäen. Kun lantionpohjan lihakset vahvistuvat ja aktivoituvat, sinun on helpompaa kontrolloida rakkoasi itse. Parhaat tulokset saavutetaan yhdistämällä EMS-laitteiden käyttö ilman laitetta tehtäviin lantionpohjan harjoitteisiin.

Lantionpohjan harjoitteiden tehokkuus erityisesti synnytyksen jälkeisessä hoidossa on osoitettu kattavasti. Ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä myös miehille eturauhasen poiston tai muun rakon ja virtsaputken välistä aluetta vaurioittaneen, jonkin tyyppistä inkontinenssia (pakko-, ponnistus- tai sekatyyppinen) aiheuttaneen leikkauksen jälkeen.

Tutkimuksessa, jossa seurattiin miehiä vuoden ajan eturauhasen poiston jälkeen, todettiin lantionpohjan harjoitteiden tehokas vaikutus inkontinenssin hoidossa. Miehille tarkoitettu lantionpohjan harjoittaja auttaa sinua paikallistamaan lantionpohjan lihaksesi ja harjoittamaan niitä, jolloin lihasten vahvistuminen estää virtsankarkailun.

Mitä hyötyä lantionpohjan harjoittajista voi olla ulosteinkontinenssin hoidossa?
Ulosteinkontinenssi voi johtua heikoista tai huonosti toimivista sulkijalihaksista tai niitä kontrolloivien hermojen vaurioitumisesta.

Lihasten sähköistä stimulointia (EMS-hoitoa) käyttäen lihaksia voidaan uudelleenkouluttaa supistumaan. Hoidon tavoitteena on edetä pikkuhiljaa aktiivisiin harjoitteisiin ja palauttaa siten lantionpohjan lihasten voima, kestävyys ja hallinta mahdollisimman hyvälle tasolle.

Kliinisesti testattu
TensCaren lantionpohjan lihaksia harjoittavalla -laiteella suoritettiin hiljattain Yhdysvalloissa kliininen tutkimus, jonka tulokset olivat erinomaisia.  12 viikon aikana kokeiluun osallistuneiden suojien käyttö väheni 57,1 % ja inkontinenssitapausten määrä väheni selkeästi laitteen käytön seurauksena. Alla on esitetty tämän kliinisen tutkimuksen tulokset:

inkontinenssi
URGE-ohjelman sekä PAIN-ohjelman (pakkoinkontinenssiohjelma) käyttö saa kehon vapauttamaan endorfiineja – luonnon kipulääkkeitä – ja lievittää siksi lantion alueen kipua. URGE- ja PAIN-ohjelmia voidaan käyttää sekä emätin- että anaalielektrodin kanssa.

Muussa tapauksessa (mikäli et tarvitse laitetta inkontinenssin hoitoon) voit käyttää tavallista TENS-laitetta (ei siis lantionpohjan harjoittajaa) ja asettaa itsekiinnittyvät elektrodit kipualueen ympärille. 

Myös TENS-hoitoa on käytetty menestyksekkäästi monien lantion alueen kipujen hoitoon, ja laitteemme tarjoavat laajan valikoiman asetuksia.
Perfect PFE -laitteessa on viisi eri ohjelmaa ja laitteella voidaan hoitaa kaikkia kolmea virtsankarkailutyyppiä: ponnistus-, pakko- ja sekamuotoista inkontinenssia. Lisäksi Perfect PFE -laitteessa on oma ohjelma lantion alueen kipujen lievittämiseen sekä ylläpito-ohjelma, jolla voidaan ylläpitää lantionpohjan lihasten kuntoa.

Kegel Toner -laite on edullisempi, koska siinä on vain 2 ohjelmaa. Yksi ohjelma sopii ponnistusinkontinenssin hoitoon ja toinen ohjelma on lantionpohjan lihasten kunnon ylläpito-ohjelma. Ponnistusinkontinenssia esiintyy naisilla erityisesti alatiesynnytyksen jälkeen. Ponnistusinkontinenssissa virtsaa pääsee karkaamaan esimerkiksi yskiessä, nauraessa, aivastaessa tai kuntoillessa.

Unicare -laite on uusi malli supersuositusta Perfect PFE Woman -laitteesta. Uusina ominaisuuksia Unicare on akkukäyttöinen ja pakkauksen sisältöä on laajennettu (mukana tulee nyt emätinelektrodin lisäksi sekä Go Gel -liukuvoide että 50x50mm kokoiset ihoelektrodit). Lisäksi Unicare laitteen avulla on mahdollista lievittää endometrioosikipuja sekä kuukautiskipuja.
Vulvodynia on melko yleinen vaiva. Se tarkoittaa oireyhtymää, jossa esiintyy ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Tätä pitkäkestoista kiputilaa kutsutaan vulvodyniaksi silloin, kun sen aiheuttaja ei ole mikään tunnettu sairaus ja lääkärin tutkimuksessa ulkosynnyttimien alue on ulkoisesti terveen näköinen. Vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18–40-vuotiailla naisilla ja jopa 15 % naisista tunnistaa joskus kärsineensä tällaisesta kiputilasta.

Lähes jokaisella vulvodyniapotilaalla on jännittyneet ja huonosti toimivat lantionpohjan lihakset. Lantionpohjan fysioterapialla saadaankin usein helpotusta vulvodynian oireisiin. Fysioterapiassa harjoitellaan rentouttamaan lantionpohjan lihaksia esimerkiksi sähköhoidon tai biopalautelaitteiden avulla. Perfect PFE Woman -laitteellamme hoidat vulvodyniasta aiheutuvaa kiputilaa lääkkeettömästi ja tehokkaasti kotona. Sähköhoito rentouttaa jännittyneitä lantionpohjan lihaksia ja lievittää kipua.
Voit käyttää Perfect PFE Woman -laitetta lantionpohjan lihasten vahvistamiseen normaalisti, vaikka sinulla on kierukka. Varovaisuutta tulee kuitenkin noudattaa mikäli sinulla on kuparinen ehkäisykierukka. Eli jos stimulaatio tuntuu epämiellyttävältä, lopeta hoito ja ota yhteyttä sinua hoitavaan ammattilaiseen. On olemassa pieni riski, että stimulaatio saattaa kohdistua kohdun seinämään, jos kierukka ei ole oikealla paikallaan. Emme kuitenkaan ole saaneet asiakkailtamme palautetta, että laitteen käytössä olisi ilmennyt ongelmia.
Lantionpohjan harjoitteiden tehokkuus erityisesti synnytyksen jälkeisessä hoidossa on osoitettu kattavasti. Nämä yksinkertaiset harjoitukset ovat kuitenkin erittäin hyödyllisiä myös miehille, joilta on poistettu eturauhanen syövän vuoksi. Ensimmäisten viikkojen aikana eturauhasen poiston jälkeen lähes kaikki potilaat kärsivät jonkinasteisesta virtsainkontinenssista.

Tämä johtuu siitä, että eturauhasen poisto aiheuttaa ärsytystä rakon ja virtsaputken (joka johtaa virtsan ulos kehosta) välisellä alueella. Leikkauksen aikana rakkoa vedetään alaspäin, jotta se saadaan liitettyä virtsaputkeen. Virtsarakon kaulaosa (sisäinen sulkijalihas) saattaa myös heikentyä leikkauksen seurauksena.

Ennen leikkausta miehellä on kolme mekanismia, jotka pidättelevät virtsaa rakossa – sisäinen sulkijalihas, eturauhasen lohkot ja ulkoinen sulkijalihas. Leikkauksen jälkeen ulkoinen sulkijalihas vastaa pidättämisestä yksin.

Tämä tarkoittaa sitä, että pidätyskyky ei välttämättä ole heti toimenpiteen jälkeen kovin hyvä. Siksi lantionpohjan lihaksia vahvistavat harjoitukset voivat olla erittäin tehokas apu kontinenssin palauttamisessa. Tutkimuksessa, jossa seurattiin miehiä vuoden ajan eturauhasen poiston jälkeen, todettiin lantionpohjan harjoitteiden toimivan hyvin inkontinenssin hoidossa.

Tyypillisimmillään eturauhasen poistoa seuraavien kolmen kuukauden aikana esiintyvä virtsankarkailu on lievää. Tämäkin voi kuitenkin tuntua erittäin stressaavalta potilaan toipuessa leikkauksesta ja odottaessa paluuta normaaliin elämään – lieväkin inkontinenssi on kuitenkin kiusallista, kun potilas joutuu esimerkiksi käyttämään virtsankarkailusuojia töissä. 

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi tuntua monista miehistä erikoiselta ajatukselta, koska nämä harjoitukset yhdistetään paljon useammin naisiin. Olemme kuitenkin havainneet, että suurin osa potilaista on avoimia kaikille tavoille, joilla he voivat parantaa kontinenssiaan. Lantionpohjan harjoitukset antavat potilaille arvokkaan mahdollisuuden edistää itse paranemistaan.

Haluamme korostaa, että harjoituksia tulee tehdä kohtuudella ja usein. Monissa tapauksissa potilaat odottavat tuloksia epärealistisen nopeasti. Tilanne on kuitenkin sama kuin kuntosaliharjoittelussa: tulokset eivät ole välittömiä, eikä näkyviä vatsalihaksia saa käymällä salilla kerran viikossa. Virtsarakon toiminnan parantaminen lantionpohjan harjoitteilla edellyttää pitkäjänteisyyttä, säännöllisyyttä ja tehokkaita harjoituksia, aivan kuten lihaskunnon kasvattaminenkin.

Kolme kuukautta leikkauksen jälkeen kontinenssi on palautunut 70 %:lla potilaista. Kontinenssin katsotaan palautuneen, kun suojien käytöstä voidaan luopua. Vuoden kuluttua leikkauksesta enää 4 % potilaista kärsii inkontinenssista siinä määrin, että sillä on merkitystä. Niistä, jotka edelleen kärsivät inkontinenssista vuoden kuluttua, monet ovat iäkkäitä ja osa on kärsinyt inkontinenssista jo ennen leikkausta.

On vaikeaa arvioida, miltä osin kontinenssin palautuminen on seurausta luonnollisesta paranemisprosessista ja miltä osin lantionpohjan harjoitteiden aikaansaamasta lihasten vahvistumisesta.
Pakkoinkontinenssi johtuu siitä, että virtsarakosta lähtee aivoihin viesti, joka kertoo virheellisesti rakon olevan täynnä. Tämän seurauksena rakon lihakset alkavat supistua liian aikaisin.

Tämän voi aiheuttaa kystiitti (virtsatietulehdus) tai yliaktiivinen virtsarakko (tihentynyt virtsaamistarve päivisin, tarve nousta virtsaamaan öisin), mikä voi joskus johtua hermosto-ongelmasta, kuten aivohalvauksesta, dementiasta, MS-taudista tai selkäytimen vammasta.

Lantionpohjan harjoittajan avulla toteutettu kontinenssistimulaatio auttaa pakkoinkontinenssin hoidossa vahvistamalla lantionpohjan lihaksia ja vähentämällä virtsaamistarpeen voimakkuutta ja tiheyttä.

Kaikissa lantionpohjan harjoittajissamme on valmiina pakkoinkontinenssin hoitoon tarkoitettu ohjelma (URGE).

Lantionpohjan harjoitteet voivat vahvistaa ja aktivoida lihaksia sekä lisätä verenkiertoa alueella.

Voimakkaat ja toimivat lantionpohjan lihakset auttavat raskauden tuoman ylimääräisen painon kannattelussa, helpottavat synnyttämistä ja edistävät lisääntyneen verenkierron myötä vaginan ja peräaukon välisen alueen parantumista synnytyksen jälkeen.

Oikein ja säännöllisesti tehtyinä lantionpohjan harjoitteet auttavat estämään ponnistusinkontinenssia, virtsankarkailua ja emättimen laskeumaa myöhemmällä iällä.

Kaiken lisäksi vahvat lantionpohjan lihakset kasvattavat naisten seksin aikana kokemaa mielihyvää ja helpottavat orgasmin saamista.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen niiden voiman ylläpitämiseksi vähentää inkontinenssiongelmia merkittävästi.

Jos koet lantionpohjan lihasten itsenäisen harjoittamisen vaikeaksi, voit käyttää lantionpohjan lihasten stimulointiin tarkoitettua laitetta. 

Lantionpohjan stimulaattorit lähettävät ihon läpi pieniä, lantionpohjan lihaksia stimuloivia sähköimpulsseja, jotka aktivoivat lihaksia puolestasi. Tuloksia on usein havaittavissa jo kolmessa viikossa.
On olemassa kolmea erilaista inkontinenssityyppiä. Ponnistusinkontinenssissa virtsaa pääsee vuotamaan, kun ihminen yskii, nauraa, aivastaa tai tekee urheilusuoritusta. Pakkoinkontinenssissa virtsaamistarve ilmaantuu niin äkillisesti, ettei vessaan välttämättä ehdi ajoissa. Sekamuotoisessa inkontinenssissa yhdistyy sekä pakko- että ponnistusinkontinenssin piirteitä.

Keskustelethan lääkärisi tai inkontinenssihoitajasi kanssa mikäli olet epävarma inkontinenssisi tyypistä.
Laskeumasta kärsivien tulee keskustella lääkärinsä kanssa ennen laitteen käyttämistä.

Lihasten vahvistuminen saattaa auttaa myös laskeuman hallinnassa, mutta vakavan laskeuman tapauksessa lihasten kova rasittaminen tai elektrodin asettaminen paikalleen saattaa aiheuttaa lisähaittoja, jos muita hoitoja ei suoriteta ensin.

Vakavan, kolmannen asteen laskeuman oireet ovat seuraavat:
- laskeuman paheneminen
- virtsainkontinenssi
- tunne, että muut elimet painavat vaginaa
- kipu istuessa
- epätäydellinen suolen tyhjeneminen
- kyvyttömyys seksin harrastamiseen

Jos olet epävarma tilanteestasi, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat yhteyttä meihin.
Kontinenssistimulaatio on turvallinen ja erittäin tehokas inkontinenssin hoitomenetelmä, jota suosittelevat niin lääkärit, inkontinenssiasiantuntijat kuin fysioterapeutitkin kaikkialla maailmassa. Noin 30 % naisista ja 11 % miehistä kärsii virtsainkontinenssista jossain vaiheessa elämäänsä.

Inkontinenssi jaetaan kolmeen pääkategoriaan:
Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa tilannetta, joissa virtsaa pääsee vuotamaan yskimisen, aivastamisen, fyysisten ponnistusten tai äkkinäisten liikkeiden yhteydessä. Se on erityisen yleistä naisilla ja johtuu siitä, että virtsarakon kaulaosa, lantionpohjan lihakset tai muut virtsaa rakossa pidättelevät mekanismit eivät toimi oikein.

Pakkoinkontinenssissa kyse on yliaktiivisesta virtsarakosta. Henkilö saattaa kokea äkillisen ja pakottavan tarpeen käydä WC:ssä, mutta ei aina onnistu pidättämään tarpeeksi kauan tai joutuu käymään asioillaan epätavallisen usein.

Sekamuotoisessa inkontinenssissa yhdistyy sekä pakko- että ponnistusinkontinenssin piirteitä.

KONTINENSSISTIMULAATION EDUT
- Parannuskeino, ei pelkkä oireiden vähennys – kontinenssistimulaation tavoitteena on ratkaista inkontinenssiongelmat vahvistamalla virtsan pidättelyyn käytettäviä lihaksia; siksi se on parempi vaihtoehto kuin ongelman kanssa elämiseen tähtäävät ratkaisut (kuten suojien käyttö jne.).
- Matalat käyttökustannukset – kontinenssistimulaatio tulee paljon edullisemmaksi kuin esimerkiksi suojien käyttäminen. Vain yhden lantionpohjan harjoittajan hankinta voi johtaa pitkän tähtäimen parantumiseen, ja tilanne paranee jo viikoissa. Suojien käyttöä joutuu jatkamaan loppuikänsä, jos ongelmaa ei hoideta muilla tavoin.
- Lääkkeetön ratkaisu – kontinenssistimulaatio on lääkkeetön ja leikkaukseton pitkän aikavälin ratkaisu. Se myös antaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita omaa hoitoaan.
- Helppo ottaa mukaan – laitteet ovat kannettavia, melko huomaamattomia ja yksinkertaisia käyttää kotona; lääkärikäyntien tarve vähenee.

TUTUSTU SEURAAVIIN VAROITUKSIIN ENNEN LAITTEEN HANKINTAA
Inkontinenssi voi johtua useista eri syistä. TensCare-stimulaattoreita ei tule koskaan käyttää ennen kuin lääketieteen ammattilainen on diagnosoinut inkontinenssin syyn.

NÄIN KONTINENSSISTIMULAATIO TOIMII
Sähkövirta johdetaan hoidettavalle alueelle emättimeen (naiset) tai peräsuoleen (miehet, tyyppi XPR) asetettavan elektrodin avulla. Naisilla voidaan haluttaessa käyttää ylimääräistä, peräsuoleen asetettavaa elektrodia hoidon tehostamiseksi. Myös ulkoisia elektrodeja voidaan käyttää, jos kehon sisään asetettavat elektrodit eivät sovellu tilanteeseen.

Sähköstimulaation vaikutukset riippuvat käytetystä ohjelmasta.

Ponnistusinkontinenssia (STRESS) varten tarkoitetun ohjelman teho perustuu lantionpohjan lihasten vahvistamiseen sähköhoidon avulla. Kun lihaksia vahvistetaan, ne kykenevät tehokkaammin estämään rakkoon kohdistuvan ulkoisen paineen (yskiminen, aivastaminen, fyysinen ponnistus) aiheuttamaa virtsankarkailua.

Jos lihakset ja hermoradat ovat vähän käytettyjä ja huonossa kunnossa, hoidettavan on usein vaikea hallita lihaksiaan tai tuntea, mitä lihaksia hänen pitäisi harjoittaa. Stimulaattorin lähettämät signaalit ovat samankaltaisia kuin aivoista lähtevät signaalit, mutta ne ovat voimakkaampia ja kohdistuvat varmasti oikeisiin lihaksiin. Keskitaajuuksinen virta saa lihakset supistumaan ja työskentelemään, kasvattaen lihasten voimaa ja kokoa.

Anaalielektrodia (XPR) voidaan käyttää myös peräsuolen sulkijalihaksen vahvistamiseen sekä miesten että naisten ulosteinkontinenssin hoidossa.

Pakkoinkontinenssissa (URGE) rakko tyhjenee äkillisesti siksi, että sen lihakset supistuvat itsenäisesti, vastoin potilaan tahtoa.

Matalataajuuksisen virran on osoitettu vähentävän tahdonvastaisen lihassupistusten syntymistä pakkoinkontinenssissa (URGE). Hoidon vaikutus perustuu siihen, että aivoihin lähtevien virheellisten signaalien määrä vähenee.

Ponnistusinkontinenssin (STRESS) hoidossa tilanne paranee hitaasti, lihassyiden vahvistuessa sekä verenkierron ja hermojen herkkyyden parantuessa. Hyvän tuloksen saavuttamiseksi hoitoa tulee jatkaa kolmen kuukauden ajan kerran päivässä.

Kun kyse on pakkoinkontinenssista (URGE), tuloksia saatetaan saada jo kahdessa viikossa.

MILTÄ SE TUNTUU?

Ponnistusinkontinenssi
Kasvata stimulaation voimakkuutta, kunnes tunnet voimakkaan, mutta miellyttävän ”nostavan/kiristävän” tunteen. Stimulaatio jatkuu viiden sekunnin ajan ja loppuu sitten kymmenen sekunnin ajaksi. Jatka voimakkuuden kasvattamista, kunnes saavutat suurimman voimakkuuden, joka tuntuu miellyttävältä. Keskitaajuushoito on tehokasta vain, jos se saa lihakset supistumaan. Virta aiheuttaa kuitenkin tuntemuksia jo ENNEN tasoa, jossa lihas alkaa supistua.

Saatat joutua kasvattamaan voimakkuutta hoidon aikana pitääksesi tuntuman samanlaisena kehosi tottuessa tunteeseen.

Stimulaation avulla opit, missä lantionpohjan lihaksesi sijaitsevat. Lihasten vahvistuessa voit pyrkiä pitämään ne supistuneita stimulaation loppuessa. Tämä auttaa luomaan uudelleen aivojesi ja lihasten välisen luonnollisen yhteyden.

Kuten kaikessa muussakin harjoittelussa, myös lihasten lepuuttaminen on tärkeää. Mitä suurempi on stimulaatiotaajuus, sitä enemmän lepoa tarvitaan.

Pakkoinkontinenssi
Pakkoinkontinenssin hoito-ohjelma aiheuttaa ”naputtavan/sykkivän” tunteen. Kasvata voimakkuutta juuri sen tason alle, jolla lihas alkaa supistua. Jos koet hoidon aikana säryn tunnetta, laske voimakkuutta ja keskustele sinua hoitavan ammattilaisen kanssa hoitoajan lyhentämisestä. Stimulaation avulla opit, missä lantionpohjan lihaksesi sijaitsevat. Lihasten vahvistuessa voit pyrkiä pitämään ne supistuneita stimulaation loppuessa. Tämä auttaa luomaan uudelleen aivojesi ja lihasten välisen luonnollisen yhteyden.

Kun olet kehittänyt lihasten voimakkuutta ja herkkyyttä stimulaattorin avulla, muista jatkaa säännöllistä lantionpohjan harjoitteiden suorittamista – lantionpohja kaipaa harjoitusta aivan kuten muutkin lihakset!

ELEKTRODIN PAIKALLEEN ASETTAMINEN
Mikäli tarpeen, käy WC:ssä ennen hoidon aloittamista.
Varmista, että laite on pois päältä (OFF) ennen kuin asetat elektrodin paikalleen.
Voitele elektrodi liukastegeelillä tai vedellä ja aseta se emättimeen kuten asettaisit tamponin. Elektrodi on paikallaan, kun sen päässä oleva laippa on ihoa vasten. Elektrodi asettuu automaattisesti asentoon, jossa lenkin levein osa on vaakatasossa.

Asetu hoidon ajaksi mukavaan istuma-asentoon tai makuulleen polvet koukussa. Voit istua rullalle käärityn pyyhkeen päällä saadaksesi reidet asentoon, jossa elektrodi ei pääse tippumaan ulos.

Kuinka kauan minun tulee jatkaa kontinenssistimulaatiota?
Ponnistusinkontinenssin hoito voi vaatia melko pitkän ajan, koska lihaksen vahvistuminen vie aikansa. Hoitoa tulisi jatkaa tarvittaessa 12 viikon ajan. Pidä kirjaa siitä, kuinka usein sinulla on ongelmia, esiintyykö niitä hereillä ollessa vai nukkuessa ja paljonko virtsaa vuotaa. Kun pieniä edistysaskeleita alkaa kertyä, tämä kirjanpito auttaa ylläpitämään hoitomotivaatiota.

Stimulaatiokertojen kesto voi vaihdella – se voi olla aluksi esimerkiksi 10 minuuttia ja lopulta 30–40 minuuttia hoito-ohjelman edetessä. Lihaksia vahvistavien hoitokertojen kesto riippuu myös yksilöllisesti siitä, kuinka paljon pystyt supistamaan lihaksia ja kuinka nopeasti väsyt.

Kuten kaikissa muissakin lihaskuntoharjoituksissa, myös tässä pitää paikkansa, että ilman vaivannäköä ei saada tuloksia. Hoito-ohjelman ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa kipua tai tuntua koettelemukselta. Stimulaation voimakkuus ja hoitokertojen kesto tulee sovittaa käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ja ominaisuuksiin.

Pakkoinkontinenssiin hoito voi tehota hyvinkin nopeasti – jopa kahdessa viikossa.

Jos et tunne mitään, vaikka stimulaation voimakkuutta kasvatetaan, tuntoaistisi ei välttämättä toimi normaalisti. Tämän tunnon puutteen pitäisi korjaantua hoidon myötä. Lihasten ylistimuloinnin ja ikävien tuntemusten välttämiseksi (mikäli elektrodi luiskahtaa ulos) suosittelemme kuitenkin, että toimit näin:
- Aseta voimakkuus tasolle 1 tai 2.
- Vedä elektrodia ulospäin, kunnes se on puoliksi ulkona.
- Kasvata voimakkuus suurimmalle miellyttävälle tasolle.
- Laita elektrodi takaisin paikoilleen.

VALINNAINEN ANAALIELEKTRODI
Jotkut lääkärit suosivat kahden elektrodin yhtäaikaista käyttöä lantionpohjan aktivoinnin tehostamiseksi. Haluttaessa laitteeseen on saatavilla erillinen anaalielektrodi ja lisäjohdot (L-BPT ja X-AP). Toinen kanava toimii täsmälleen samoin kuin ensimmäinen.

ELEKTRODIHYGIENIA
Laitteen mukana toimitettava elektrodi on tarkoitettu yhden potilaan käyttöön. On tärkeää, että elektrodi puhdistetaan aina käytön jälkeen. Pese elektrodi lämpimällä saippuavedellä, huuhtele ja kuivaa huolellisesti. Elektrodi tulisi vaihtaa kuuden kuukauden välein.
Lantionpohjan (häpyluuhun ja häntäluuhun liittyvät) lihakset kannattelevat virtsarakkoa, kohtua ja suolia paikallaan sekä osallistuvat peräaukkoa, vaginaa ja virtsaputkea kontrolloivien lihasten toimintaan.

Lantion alaosassa sijaitseva lantionpohja koostuu kahdesta lihaskerroksesta: syvästä ja pinnallisesta. Nämä kerrokset tekevät yhteistyötä pitääkseen lantion alueen elimet terveinä. 

Lantionpohjan lihakset muodostavat häpyluusta häntäluuhun ulottuvan kahdeksikon. Virtsaputki ja emätin kulkevat ”kahdeksikon” etummaisen aukon ja peräsuoli puolestaan takimmaisen aukon läpi.

lantionpohja
Tutkimusten mukaan 30 % inkontinenssista kärsivistä naisista ei pysty tahdonalaisesti supistamaan lantionpohjan lihaksiaan, vaan tarvitsee apua harjoitteiden suorittamiseen.

Kontinenssistimulaattori tai lantionpohjan harjoittaja voi tällöin olla avuksi. Se stimuloi heikentyneitä lantionpohjan lihaksia hellävaraisesti, kliinisesti testattujen ohjelmien avulla.

Laite harjoittaa lihaksia puolestasi huomaamattoman, tamponia muistuttavan elektrodin avulla. Näin lihasten voima ja sen myötä myös hallittavuus paranee.

Laitteen käytön vaikutukset lihasvoimaan ja lihasten hallittavuuteen alkavat näkyä, kun laitetta käytetään muutamien viikkojen ajan 20 minuuttia päivässä.
Yritä jännittää ja ”kohottaa” sekä emätintä että peräaukkoa ympäröiviä lihaksia yhtä aikaa, kuin yrittäisit pidättää sekä virtsaa että ilmavaivoja. Yksi nopea tapa tunnistaa lantionpohjan lihakset on lopettaa virtsaaminen kesken.

Älä tee tätä toistuvasti, koska se voi johtaa virtsaamisvaikeuksiin.

Kun olet löytänyt lihaksesi, muista rentouttaa lihakset ja tyhjentää rakkosi kokonaan. Jos olet edelleen epävarma siitä, käytätkö oikeita lihaksia, laita pari sormea tai peukalo vaginaasi. Harjoituksen aikana sinun pitäisi tuntea sormissasi kevyt puristus.
Lantionpohjan harjoittajan LEADS-vikailmoituksen syyn selvittäminen

LEADS-ilmoituksen laukaisee useimmiten jompi kumpi näistä kahdesta syystä:

1. Vika johdoissa tai elektrodin liitännöissä
Piirin ajoittain katkaiseva murtuma laitteenjohdoissa tai elektrodin lyhyessä johdossa voi aiheuttaa LEADS-vikailmoituksen. Voit tilata uuden johtosarjan Lisävarusteet-sivulta.

2. Elektrodin muoto ei sovi anatomiaasi
Ihmisten kehot ovat erilaisia. Jos elektrodin metallilevyt eivät saa hyvää kontaktia kehoosi, virta katkeaa. Tässä tapauksessa voit kokeilla:
i) käyttää apuna vesipohjaista liukastetta, esim. Go Gel, kontaktin parantamiseksi.
ii) erilaista elektrodia: Liberty Plus -elektrodi on 4 mm leveämpi ja toimii joillakin naisilla paremmin.

Stimulaatiota ei tunnu, LEADS-varoitus näytöllä.
Tarkasta johto ja elektrodin liitäntä näin:
Kostuta kättäsi vedellä ja pienellä määrällä ruokasuolaa. Purista elektrodia tiiviisti kädessäsi ja kasvata stimulaatiovoimakkuutta, kunnes tunnet jotain tai LEADS-vikailmoitus ilmestyy näytölle.

a) Jos ET TUNNE mitään, joko johto tai laite on viallinen.
b) Jos TUNNET jotain, eikä LEADS-ilmoitusta tule näkyviin, laite ja johdot toimivat täysin normaalisti.

Vaginoiden sähkönjohtavuudessa on suuria eroja. LEADS-suojatoiminnon tarkoitus on estää kontaktin muutoksista johtuvat, hyvin epämiellyttävät ja äkilliset stimulaatiovoimakkuuden vaihtelut. Valitettavasti tämä saattaa aiheuttaa joillekin käyttäjille turhia LEADS-ilmoituksia.

Jos saat ylimääräisiä LEADS-vikailmoituksia, kokeile
i)  vesipohjaisen liukasteen käyttöä kontaktin parantamiseen
ii) isompaa elektrodia: Liberty Plus -elektrodi on 4 mm leveämpi kuin tavallinen Liberty-elektrodi
iii) ristiä jalkasi ja puristaa niitä yhteen; tämän pitäisi parantaa kontaktia. Jos pystyt näiden keinojen avulla käyttämään laitetta, kontakti todennäköisesti paranee muutaman viikon kuluessa stimulaation tuloksena.

Mikäli yllä olevat keinot eivät auta, joudumme valitettavasti toteamaan, että kyseinen laite ei toimi sinulla.

Ei tuntemuksia, ei LEADS-ilmoitusta
Jos olet tehnyt yllä kuvatun testin ja tunnet stimulaation elektrodin ollessa kädessäsi, sinulla saattaa olla sukuelinten alueen hermojen vaurioista johtuvia tuntopuutoksia (syynä voi olla esimerkiksi synnytys tai jotkin leikkaukset). Kysy neuvoa lääkäriltäsi.

Ei tuntoa toisella puolella
Virta kulkee elektrodin toiselta puolelta toiselle puolelle, joten ei ole mahdollista, että vain toinen puoli ei toimisi.
Tuntemukset kuitenkin riippuvat siitä, kuinka lähellä hermoja virta kulkee ja mihin suuntaan se kulkee suhteessa hermoon.
Voit kokeilla muuttaa elektrodin asentoa hieman tai vaihtaa johtojen paikkaa elektrodissa.

  LISÄVARUSTEET
X-VP - Liberty-emätinelektrodi 28 mm
X-VPM - Liberty Plus -emätinelektrodi 32 mm
X-VPG - Liberty Gold -emätinelektrodi 26 mm
X-AP - anaalielektrodi
X-PR13 - läpimitaltaan pienempi elektrodi
E-CM5050 - ihoelektrodit 50 x 50 mm
K-GO - Go Gel -liukaste
B-BL4B - litiumakku

Tieteellisistä julkaisuista ei löydy tietoa sähkövirran mahdollisista vaikutuksista pahanlaatuisiin syöpäsoluihin tai syövän esiasteisiin, joten riskiä on mahdotonta arvioida.

Tällä hetkellä ammattilaiset (kts. www.electrotherapy.org) noudattavat ohjeistusta, jonka mukaan sähköhoitoa ei pidä kohdistaa alueelle, jossa on pahanlaatuista kudosta.

Jos et ole varma, kysy neuvoa lääkäriltäsi.
Mitä voimakkaammin lihakset supistuvat, sitä nopeammin ne vahvistuvat. Tuntohermot ovat liikehermoja herkempiä, joten riittävän harjoitustehon saavuttamiseksi stimulaation tulee tuntua varsin selkeästi.

Periaatteessa voimakkuus tulisi säätää sietorajalle. Sinun tulee vähintäänkin tuntea, kuinka lihas ikään kuin kohottautuu ylöspäin. Toisaalta minkä tahansa lihaksen äkillisestä harjoittamisesta voi aiheutua kipeytymistä.

Jos lihaksia ei rasiteta, ei synny lihaskipuja – muttei myöskään tuloksia. Hyvä strategia on käyttää heti alkuun melko suurta voimakkuutta, mutta rajoittaa hoitokerran pituus viiteen tai kymmeneen minuuttiin.

Jos lihaksesi eivät ole kipeät seuraavana päivänä, voit asteittain kasvattaa stimulaation kestoa ja voimakkuutta. Kun ne vahvistuvat, voit hiljalleen kasvattaa hoidon tehoa ja kestoa. Liian voimakas stimulaatio voi aiheuttaa lihaksen ylirasittumisen, jolloin epämiellyttävän tunteen poistuminen voi viedä päiviä.

Ihmisten herkkyys sähköiselle stimulaatiolle vaihtelee: monet tekijät voivat vaikuttaa siihen, mitä tunnet. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan tunne juuri mitään voimakkuuden ollessa alle 20, ja jotkut pystyvät käyttämään suurinta voimakkuusasetusta (99,5).

Ennen ensimmäistä käyttökertaa suosittelemme, että kostutat elektrodin, pidät sitä kädessäsi ja säädät voimakkuutta nähdäksesi, miltä se tuntuu. Muista, että kätesi on herkempi kuin lantionpohjasi.

Asiakaspalaute:
”Keski-ikäisenä naisena, jolle on inkontinenssin takia tehty leikkaus sekä määrätty lääkkeitä (kumpikaan näistä keinoista ei ratkaissut ongelmaa täysin) pidin tätä hoitoa viimeisenä oljenkortena, mutten odottanut suuria. Olen todella iloinen voidessani kertoa, että olin väärässä – jo muutamassa viikossa ero oli selkeä. Olen lakannut ottamasta inkontinenssilääkkeitä enkä tarvitse suojia joka päivä. Kokeilujen kautta olen huomannut, että sekamuotoisen inkontinenssin hoitoon tarkoitettu MIXED-ohjelma ei ole minun tapauksessani erityisen tehokas. Vaikka sitä suositellaan silloin, kun hoidettavalla esiintyy sekä pakkoinkontinenssin että ponnistusinkontinenssin oireita, saan huomattavasti parempi tuloksia, kun käytän joka päivä ensin URGE- ja sitten STRESS-ohjelmaa. Siitä on tullut osa jokailtaista rutiiniani – käytän laitetta illalla sängyssä lukiessani, joten se ei häiritse elämääni mitenkään. NOUDATA ohjeita ja aloita varovasti, jos lantionpohjasi ei ole erityisen tuntoherkkä – tuntoaistimukset palaavat nopeasti, ja sen jälkeen stimulaation voimakkuutta on helppo kasvattaa. Ota opiksi virheestäni: Olin kärsimätön ja aloitin liian voimakkaalla stimulaatiolla, minkä seurauksena seuraavana päivänä tuntui kuin olisin kärsinyt poikkeuksellisen pahoista kuukautiskivuista.

Jos sinulla on kysyttävää sopivan stimulaatiovoimakkuuden löytämisestä, ota yhteyttä.
Laitetta voi käytätä missä tahansa asennossa, mutta useimpien mielestä paras asento on maata selällään sohvalla tai sängyssä polvet hieman koukussa.

Voit maata myös kyljellään tyyny polvien välissä, jos se tuntuu mukavammalta.

On tärkeää etsiä mukava asento ennen 20 minuuttia kestävän hoidon aloittamista.
Ponnistusinkontinenssia esiintyy silloin, kun rakkoon kohdistuu äkillinen paine (”ponnistus”).

Kun lantionpohjan lihakset heikkenevät (synnytyksen, ikääntymisen tai ylipainon vuoksi), ne kestävät huonommin äkillisiä paineen vaihteluita. Sen vuoksi virtsaa saattaa päästä vuotamaan yskiessä, aivastaessa tai fyysisen rasituksen seurauksena.

Lantionpohjan lihakset sijaitsevat virtsarakon pohjan ja peräsuolen ympärillä ja kannattelevat ihmisen sisäelimiä. Jos ne jostain syystä heikkenevät, ne eivät välttämättä enää kestä elinten aiheuttamaa painetta, vaan saattavat yskiessä, nauraessa, aivastaessa tai fyysisen rasituksen aikana päästää virtsaa tai jopa ulostetta vuotamaan.

Naisilla ponnistusinkontinenssi on yleisin inkontinenssin muoto.

Lantionpohjan harjoittajat auttavat vahvistamaan ja aktivoimaan lantionpohjan lihaksia, parantaen niiden kuntoa ja paineenkestoa.

Laitteissamme on valmiina STRESS-ohjelmia, jotka on suunniteltu nimenomaan ponnistusinkontinenssin hoitoon.
Jos laskemme 10 virtsankarkailusuojan paketin hinnaksi 2,29 € ja oletamme, että tarvitset vain 4 suojaa päivässä (monet käyttävät huomattavasti useampia), saamme 1460 suojaa eli 146 kymmenen kappaleen pakkausta vuodessa, jolloin vuosihinnaksi tulee 334,34 €.

Kuten huomaat, lantionpohjan harjoittajat ovat tähän verrattuna varsin kohtuuhintaisia.

Laite maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa, ja jo ensimmäisen vuoden aikana voit säästää 270 €, kun suojien kulutus vähenee.

Lantionpohjan harjoittajien käyttö voi vahvistaa lantionpohjan lihaksia ja auttaa sinua hallitsemaan niitä, vähentäen inkontinenssitapauksia, vuotaneen virtsan määrää ja suojien tarvetta.

Sen sijaan että tyytyisi elämään ongelman kanssa, potilas voi helpottaa inkontinenssin oireita merkittävästi lantionpohjan harjoittajien avulla.
Sakraalihermon stimulaatiota voidaan käyttää virtsa- tai ulosteinkontinenssin hoidossa. Hoitoa annetaan ulkoisilla elektrodeilla, ja sitä voidaan käyttää vaihtoehtona emätin- tai anaalielektrodeilla annettavalle hoidolle.

SNS-hoidossa käytettävät elektrodit kiinnitetään ihoon. Hoitolaitteesta lähetetään heikko sähkövirta elektrodeihin, jotka stimuloivat lihaksia, joiden päälle ne on asetettu. Lihasten stimulaatio aiheuttaa lihassupistuksen, joten asettamalla elektrodit sakraalihermojen päälle saadaan lantionpohjan lihakset supistumaan.

Sakraalihermot ovat tärkeä osa ihmisen hermostoa. Ne sijaitsevat selkärangan vieressä, ja niihin kuuluvat myös hermot, jotka yhdistävät aivot alempiin sisäelimiin kuten virtsarakkoon, peräsuoleen ja lantionpohjaan. Elektrodien välityksellä lähetettävät sähköiset signaalit saavat lantionpohjan lihakset supistumaan, mikä ajan myötä parantaa niiden voimaa ja aktiivisuutta.

Elektrodit tulisi asettaa häntäluun alueen iholle ja/tai alemmas, peräaukon ja sukuelinten väliin (kts. kuvat alla).

Voit käyttää pakkoinkontinenssin (URGE) hoitoon tarkoitettuja ohjelmia ulkoisten elektrodien ja lantionpohjan harjoittajan avulla. Varmista, että impulssien voimakkuus on riittävän suuri. Sinun tulisi tuntea, että elektrodien lähistöllä olevat lihakset (esimerkiksi peräaukon lihakset) supistuvat hieman.

Saatat joutua tilaamaan elektrodit erikseen (koodi: CM5050, 50 x 50 mm elektrodit).

Saadaksesi lisätietoa luottamuksellisesti voit ottaa yhteyttä meihin.

asetus
Liberty-emätinelektrodi tulee asettaa siten, että sen lenkki on vaakatasossa (metalliset kohdat osoittavat oikealle ja vasemmalle, eli kohti reisiäsi).

Jos elektrodi on väärässä asennossa, stimulaatio saattaa tuntua vain toisella puolella (tämä voi tosin johtua myös synnytyksen aiheuttamista hermovaurioista).

Elektrodi on tarpeeksi syvällä, kun sen päässä oleva laippa on häpyhuulien välissä. Se asettuu oikeaan paikkaan varsin luontevasti. Jos elektrodi ei ole tarpeeksi syvällä, tunnet todennäköisesti stimulaation väärässä paikassa.

Jos et tunne mitään, saatat tarvita suuremman elektrodin.
Noin 30 % inkontinenssista kärsivistä naisista ei pysty tahdonalaisesti supistamaan lantionpohjan lihaksiaan, vaan tarvitsee apua harjoitteiden suorittamiseen.

Tämän vuoksi kontinenssistimulaatiolla on suuri merkitys lantionpohjan lihasten uudelleenkoulutuksessa.

Lantionpohjan stimulointi ei ole invasiivinen menetelmä, vaan se perustuu lihasten ja hermojen luonnollisten mekanismien hyödyntämiseen ja tähtää lantionpohjan lihasten harjoittamiseen.

Ponnistusinkontinenssin hoidossa lantionpohjan stimuloinnin avulla automatisoidaan lantionpohjan lihasharjoitukset hermojen refleksien avulla. Toisin kuin muilla hoitomuodoilla, lantionpohjan stimuloinnilla ei ole haittavaikutuksia. Lisäksi se kohdistuu aina oikeisiin lihaksiin eikä edellytä potilaalta aktiivista osallistumista.

Useiden tutkimusten mukaan noin 70 %:lla potilaista oireet lievittyvät tai potilas paranee kokonaan.

Kuten muussakin lihasharjoittelussa, myös ponnistusinkontinenssia stimulaatiolla hoidettaessa tulosten saaminen vaatii hieman aikaa. 

Lantionpohjan stimulaatio soveltuu myös miesten uloste- tai virtsainkontinenssin hoitoon, jos käytetään emätinelektrodin sijaan anaalielektrodia.
Kun käytetään anaalielektrodia emätinelektrodin sijaan, myös miehet voivat käyttää lantionpohjan harjoittajaa virtsainkontinenssin hoitoon.

Hoidossa voidaan käyttää samoja asetuksia ja ohjelmia, ja ne sopivat myös ulosteinkontinenssin hoitoon, kun käytetään anaalielektrodia.

Stimulaatiota ei voida rajoittaa yhteen lihasryhmään, ja koska peräsuolen limakalvon sähkönjohtavuus on erilainen kuin emättimen, stimulaatio peräsuolen kautta ei ole yhtä tehokasta.

Keskustele aina lääkärisi kanssa ennen hoidon aloittamista.

Ulosteinkontinenssi
Ulosteinkontinenssi voi johtua heikoista tai huonosti toimivista sulkijalihaksista tai niitä kontrolloivien hermojen vaurioitumisesta. Tarkoituksena on uudelleenkouluttaa peräsuolen sulkijalihas ja muut lantionpohjan lihakset supistumaan tehokkaammin.

Hoidon tavoitteena on edetä pikkuhiljaa aktiivisiin harjoitteisiin ja palauttaa siten lantionpohjan lihasten voima, kestävyys ja hallinta mahdollisimman hyvälle tasolle.

Lantionpohjan harjoittajista voi olla sinulle apua, jos kykysi supistaa sulkijalihasta puuttuu kokonaan tai on vajavainen.

Käytä STRESS- tai TONE-ohjelmia.

Voimakkuuden tulisi olla niin suuri kuin mahdollista ilman, että se tuntuu kivuliaalta. Jos mahdollista, pyri supistamaan lihaksia itse samaan aikaan laitteen aikaansaaman lihassupistuksen kanssa.

Eturauhasen poiston jälkeinen virtsainkontinenssi
Sähköisen stimulaation on joissakin tutkimuksissa havaittu auttavan miesten virtsainkontinenssin hoidossa eturauhasen poiston jälkeen.

Anaalielektrodin kanssa käytetään samoja ohjelmia kuin emätinelektrodin.

Käytä STRESS-, MIXED- tai TONE-ohjelmia.

Inkontinenssi on yleinen vaiva, jonka vakavuus voi vaihdella satunnaisista pienistä vuodoista täydelliseen virtsarakon ja suolen hallinnan menetykseen. Inkontinenssia voi esiintyä kaiken ikäisillä, mutta todennäköisyys kasvaa iän myötä. Monet uskovat erheellisesti, että inkontinenssi kuuluu vanhenemiseen tai ettei sitä voida hoitaa. Tämä on valitettavaa, koska monissa tapauksissa hoidosta olisi merkittävää hyötyä tai vaiva voitaisiin parantaa.

Inkontinenssiin liittyy usein
- virtsankarkailu liikunnan, nauramisen, yskimisen tai aivastamisen yhteydessä
- äkillinen virtsaamistarve; vaikeudet ehtiä WC:hen
- tihentynyt virtsaamistarve
- virtsaamis- tai ulostusvaikeudet
- äkillinen virtsarakon tai suolen hallinnen menetys
- pierujen pääseminen tahattomasti
- laskeuma
- naisilla tämä saattaa ilmentyä vaginan pullistumana tai painavana, epämiellyttävänä, alaspäin vetävänä tai putoavana tunteena
- miehillä saattaa tuntua pullistuma peräsuolessa tai he saattavat kokea ulostamistarvetta, vaikka todellista tarvetta ulostaa ei ole
- kipu lantion alueella
- yhdyntäkivut

Virtsainkontinenssi johtuu usein heikosta tai venyneestä lantionpohjan lihaksistosta. Normaalisti se tukee vatsan ja lantion alueen elimiä ja auttaa virtsarakon ja suolen hallinnassa. Lisäksi lantionpohja auttaa kannattelemaan vauvaa raskauden aikana, sitä käytetään synnytyksen aikana ja se tukee selkärankaa yhdessä vatsa- ja selkälihasten kanssa. Miehillä lantionpohjan lihakset vaikuttavat merkittävästi myös erektioon ja ejakulaatioon.

Virtsainkontinenssia voidaan usein hoitaa tehokkaasti; monissa tapauksissa se voidaan parantaa kokonaan. Hoitoratkaisut riippuvat inkontinenssin tyypistä ja syystä. Lantionpohjan harjoitteita pidetään tehokkaimpana tapana ehkäistä inkontinenssiongelmia. Joka kolmas harjoitteista kiinnostunut nainen ei kuitenkaan tiedä, kuinka lantionpohjan lihaksia harjoitetaan tai ei pysty suorittamaan harjoitteita itsenäisesti.

Yleisimpiä virtsainkontinenssin riskitekijöitä ovat
- raskaus (sekä ennen että jälkeen synnytyksen)
- menopaussi
- liikalihavuus
- virtsatietulehdukset
- ummetus
- tietyt leikkaukset, esimerkiksi eturauhasen poisto (kokonaan tai osittain) sekä kohdunpoisto (kohdun ja/tai munasarjojen poisto kokonaan tai osittain)
- liikkumisen vaikeudet, jotka estävät WC:n käytön tai rajoittavat sinne pääsyä
- neurologiset tai tuki- ja liikuntaelinten ongelmat, kuten MS-tauti tai nivelrikko
- muut terveysongelmat kuten diabetes, aivohalvaus, sydänsairaudet, hengitysteiden sairaudet ja eturauhasvaivat
- jotkin lääkitykset

Inkontinenssia on useampaa eri tyyppiä ja se voi johtua monista eri syistä. Alla on kuvattu yleisimmät tyypit:

PONNISTUSINKONTINENSSI – Ilmenee vatsaontelon painetta kasvattavien tapahtumien (yskiminen, aivastaminen, nauraminen, painavien esineiden nostaminen, fyysinen rasitus) yhteydessä.

Yleisin virtsainkontinenssin tyyppi, kattaa noin 85–90 % inkontinenssista kärsivistä naisista.

PAKKOINKONTINENSSI – Tähän inkontinenssityyppiin liittyy niin äkillinen virtsaamistarve, että et välttämättä ehdi WC:hen. Ilmiö tunnetaan myös nimellä yliaktiivinen rakko.

Se voi esiintyä kaikenikäisillä, mutta vaikuttaa olevan yleisin vanhemmilla ihmisillä.

SEKAMUOTOINEN INKONTINENSSI – Yhdistää sekä pakko- että ponnistusinkontinenssin piirteitä.

Migreenin hoito

MYND-migreenipannan on kliinisissä tutkimuksissa todettu lievittävän migreenikohtauksia ja päänsärkyä tehokkaasti. MYND toimii TENS-teknologian eli sähköisen lihasstimulaation avulla. TENS on lääkkeetön, turvallinen ja tutkitusti tehokas hoitomuoto kivunlievityksessä. Hoidossa on kyse elimistön oman kivunhallintajärjestelmän stimuloinnista.

Migreenipanta kiinnitetään otsaan itsestään kiinnittyvien geelityynyjen avulla. Migreenipanta lähettää sähköimpulsseja kolmoishermoon kahden hermohaaran välityksellä. Impulssit häiritsevät ja vähentävät migreenisignaaleja ja helpottavat siten potilaan kokemaa päänsärkyä.
MYND-migreenipannan ohjelma 2 on tarkoitettu migreenin ennaltaehkäisyyn. Ohjelman kesto on 20 minuuttia. Ohjelman päivittäisellä käytöllä voidaan ehkäistä kohtausten esiintyvyyttä ja vähentää kohtausten tiheyttä.
Useat vanhemman malliset migreenipannat ovat kertakäyttöisiä eli migreenipantaa voi käyttää ainoastaan noin 10–20 kertaa ja tämän jälkeen tulee ostaa aina uusi panta. Sen sijaan MYND-migreenipantaa voi käyttää rajattomasti sen ladattavan akun ja uudelleenkäytettävien geelityynyjen avulla. Sinun tulee ainoastaan hankkia ajan mittaan lisää geelityynyjä. MYND-migreenipannan takuu on kaksi vuotta, mutta laite kestää käytössä paljon pidempään.

MYND-migreenipannassa on kaksi erilaista ja eri pituista ohjelmaa, kun taas vanhemman mallisissa migreenipannoissa on yleensä vain yksi ohjelma. MYND-migreenipannan akun kesto on markkinoiden paras (jopa 22h 50% teholla).

MYND-migreenipanta on hinta-laatu-suhteeltaan vertaansa vailla. MYND-migreenipannan avulla korkealaatuinen terveysteknologia on tuotu kuluttajakäyttöön sopivaksi niin hinnaltaan kuin helppokäyttöisyydeltäänkin.
MYND-migreenipanta sopii migreenin hoitoon migreenityypistä riippumatta. Joillain migreenipanta voi kuitenkin auttaa enemmän kuin toisilla, sillä migreenin hoito on hyvin yksilöllistä. Migreenipanta vähentää migreenisignaaleja ja lievittää siten migreenin aiheuttamaa päänsärkyä. Jotkin migreenityypit aiheuttavat päänsäryn lisäksi myös muita oireita (esim. vatsaoireet), joihin migreenipannasta ei ole apua.
MYND-migreenipanta kiinnitetään otsaan, noin 1 cm kulmakarvojen yläpuolelle. Migreenipanta kiinnittyy otsaan itsestään kiinnittyvien geelityynyjen avulla. Geelityynyt ovat uudelleenkäytettäviä, mutta ajan myötä niiden tarttumiskyky heikkenee. Vaihda geelityynyt, jos ne eivät enää pysy otsassa.
MYND-migreenipanta sisältää kaksi esiasetettua ohjelmaa, joista ensimmäinen on tarkoitettu migreenin kivunlievitykseen kohtauksen aikana, ja toinen kohtausten ennaltaehkäisyyn.

Molemmissa ohjelmissa on voimakkuuden säätö asteikolla 0–40. Voimakkuutta voi lisätä tai vähentää ^ ja v -näppäimillä 0,5 mA:n välein.

Jatka voimakkuuden kasvattamista, kunnes tuntemus on voimakas, mutta edelleen miellyttävä. Kehosi tottuessa stimulaatioon voimakkuutta saattaa olla tarpeen kasvattaa vielä hieman. Huomaa, että 20mA: n enimmäisintensiteetti on riittävä terapeuttisen vaikutuksen saamiseksi, vaikka tuntuisi, että sinulle on kehittynyt toleranssi enimmäisintensiteettiin.
MYND-migreenipannan on kliinisissä tutkimuksissa todettu lievittävän migreenikohtauksia ja päänsärkyä. MYND toimii TENS-teknologian eli sähköisen lihasstimulaation avulla. TENS on lääkkeetön, turvallinen ja tutkitusti tehokas hoitomuoto kivunlievityksessä. TENS-teknologiaa on käytetty kivunlievityksessä ympäri maailman jo vuosikymmenten ajan.

Julkaistussa kliinisessä tutkimuksessa seurattiin migreenipannan käytön vaikutuksia migreenistä kärsivien henkilöiden migreeni ja muiden päänsärkyjen toistuvuudessa, kestossa ja vahvuudessa. Tutkimusryhmän henkilöt käyttivät laitetta 20 minuuttia päivittäin kolmen kuukauden ajan, jonka jälkeen rekisteröitiin selkeät erot verrokkiryhmään nähden. Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden migreenikohtaukset vähenivät 54 % ja särkylääkkeiden tarve 75 %.
MYND-migreenipanta on kahden vuoden innovatiivisen kehitysprosessin tulos. Kehityksessä hyödynnettiin 27 vuoden kokemusta ja ymmärrystä terveysteknologian kehittämisestä kliinisten tutkimusten pohjalta. Migreenipannan suunnittelussa keskityttiin käyttäjäystävällisyyteen, turvallisuuteen ja tehokkuuteen.
Migreenipantaa ei tule käyttää, jos sinulla on:
– diagnisoimattomia aivo- tai kasvovaurioita
– sydämentahdistin, implantoitu defibrillaattori tai muu implantoitu metallinen tai elektroninen laite
– jos sinulla on tai epäillään olevan syöpäkasvain hoitoalueella tai jos sinulla on diagnosoimatonta kipua ja aiemmin hoidettu syöpä

Trigeminaalinen neuralgia ja oftalminen vyöruusu tekevät kasvohermoista yliherkkiä, jolloin MYND:in käyttö voi olla kivuliasta.

Varovaisuutta tulee noudattaa, jos sinulla on verenvuotohäiriö. Stimulaatio voi lisätä verenkiertoa stimuloidulle alueelle.

Geelityynyjä ei tule asettaa rikkoutuneelle iholle, sillä se saattaa aiheuttaa tulehdusriskin.
MYND-migreenipannan käytöstä ei ole todettu aiheutuvan vakavia sivuvaikutuksia. Pieni osa käyttäjistä saattaa pitää stimulaatiota kuitenkin epämukavana. Tämä tunne häviää yleensä, kun siihen tottuu. Joillekin potilaille tämä epämukavuus on kuitenkin jatkuvaa. Jos stimulaatio tuntuu epämiellyttävältä, laske voimakkuutta.

Muita mahdollisia lieviä sivuvaikutuksia:
– Sähköstimulaation aiheuttama parestesia (kihelmöinti, pistely, tuntohäiriöt)
– Intoleranssi voimakkaaseen paineeseen hammas-, otsa-, kohdunkaulakipuihin ja jännitystyyppisiin päänsärkyihin
– Heräily ja unimuutokset
– Oksentelu ja pahoinvointi hoidon lopussa
– Lisääntynyt tinnitus hoidon aikana
– Lievä kipu kulmakarvojen alueella, tunnottomuus pään takaosassa, äkillisen sähköisen vaihtelun tunne

Kivunlievitys

TENS-hoidolla voidaan lievittää monenlaisista syistä johtuvaa kipua. Se sopii niin lihasperäisten, nivelperäisten kuin hermoperäistenkin kipujen hoitoon. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös tuki- ja liikuntaelinperäisten kipujen kuten pitkäaikaisen kivun (kuten kroonisen selkäkivun tai polven nivelrikkokivun) hoitoon. Menetelmää käytetään usein myös kivunlievitykseen synnytyksen alkuvaiheissa. Muita esimerkkejä hoidettavista kivuista ovat migreenikivut, kuukautiskivutja urheiluvammojen aiheuttamat kivut.

Matalataajuuksisia (<10 Hz) ohjelmia voidaan käyttää akupunktiopisteiden kohdalla silloin, kun halutaan akupunktiota vastaavia vaikutuksia.

TENS-laitteita voidaan käyttää kivunlievitykseen ainoana hoitona tai yhdessä muiden hoitojen kanssa. Voit turvallisesti jatkaa TENS-hoitoa niin kauan, kuin se lievittää kipuasi. Vaikutus saattaa loppua muutaman tunnin kuluttua (tätä kutsutaan sopeutumiseksi). Jos näin tapahtuu, kannattaa pitää noin tunnin tauko ja kokeilla uudelleen.
Elektrodit asetetaan yleensä siihen, missä tuntuu voimakkain kipu, tai joskus tiettyihin akupisteisiin jotka ovat lähellä kivun lähdettä (lataa kehokartta, johon on merkitty yleisiä kipupisteitä). Tehokkaimmat ja miellyttävimmät paikat elektrodeille löytyvät parhaiten kokeilemalla.

Kehokartan avulla löydät omaa kipuasi tehokkaimmin helpottavat hoitopisteet.

Kivut

VAROITUS: ÄLÄ aseta elektrodeja rinnan molemmin puolin tai kaulalle.

Jos merkittynä on ainoastaan yksi pistepari, käytä vain toista kaksikanavaisen TENS-laitteen kanavista. Yritä selvittää, mikä pistepari lievittää kipuasi parhaiten. Kokeile myös muutella elektrodien paikkoja hieman, jotta löydät juuri sinulle tehokkaimmat pisteet. Jos oireistasi ei löydy kartalta, aseta elektrodit kivunlähteen ympärille tai kysy neuvoa sinua hoitavilta ammattilaisilta.

Dermatomit (kts. Dermatomit)
Elektrodien sijoittelussa voi hyödyntää myös DERMATOMEJA. Ne ovat tietystä selkärangan nikamasta lähteviä hermoja, jotka kattavat tietyn kehonosan. Johonkin dermatomiin kohdistuva TENS-stimulaatio vähentää kipua koko kyseisen dermatomin alueella.
Emme suosittele TENS-laitteiden käyttöä sydänvaivoista kärsiville seuraavista syistä:

1) Jos elektrodit asetetaan kaulalle, ne saattavat stimuloida sydämen sykettä kontrolloivaa hermoa. Tällöin sydämesi saattaa yrittää sykkiä 100 kertaa sekunnissa sen sijaan, että se sykkisi tavanomaiseen tapaan 100 kertaa minuutissa. Jos sinulla on epävakaa sydänsairaus, tämä voi olla erittäin vaarallista.

2) Jos elektrodit asetetaan rinnan molemmin puolin, virta kulkee rinnan läpi. Vaikka laitteen suurinkin teho on huomattavasti matalampi kuin mitä ylimääräisen sydämenlyönnin aikaansaamiseen teoriassa vaaditaan, erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa stimulaatio saattaisi kuitenkin pahentaa epävakaan sydänsairauden tilannetta.

Suosittelemme, että keskustelet sinua hoitavan lääkärin kanssa ennen TENS-laitteen hankintaa tai käyttöä. 
Sen osoittamiseksi, että TENS-hoito EI vaikuta epilepsiaa sairastaviin negatiivisesti, ei ole suoritettu kliinisiä kokeita.

Eräs lääketieteellinen julkaisu kirjoitti tapauksesta, jossa potilas sai kohtauksen pian TENS-laitteen käytön jälkeen, vaikka hänellä oli takanaan pitkä kohtaukseton kausi.

Tämänhetkinen virallinen näkemys asiasta on, että
”TENS-hoitoa epilepsiasta kärsiville potilaille annettaessa tulisi noudattaa varovaisuutta, koska voi olla vaikeaa sulkea pois mahdollisuutta, että TENS-hoito saattaa laukaista kohtauksen. Rosted (2001) raportoi tapauksesta, jossa aiemmin aivohalvauksesta kärsinyt, TENS-hoitoa käyttävä potilas sai toistuvasti kohtauksia. Potilaat ovat alttiimpia kohtauksille aivohalvauksen jälkeen, mutta tässä tapauksessa TENS-hoito vaikutti laukaisevan kohtaukset. TENSiä tulee siis käyttää aivohalvauksen jälkeiseen kipuun vain harkiten. Scherder et al (IQQ9) raportoivat, että vakavasta psykomotorisesta häiriöstä ja epilepsiasta kärsineen lapsen kohtaustiheys kasvoi, kun TENS-hoitoa käytettiin hänen muistinsa ja toimintansa parantamiseen. Tämän vuoksi TENS-hoitoa ei pidä kohdistaa epilepsiapotilaiden niskan tai pään alueelle. ”

Lääkärisi pystyy kertomaan sinulle tarkemmin siitä, mitä riskejä TENS-hoitoon ja muihin kivunlievitysmenetelmiin liittyy juuri sinun tapauksessasi.

Eräs asiakas lähetti meille hiljattain seuraavan viestin:
”Ohjeistatte epileptikkoja välttämään TENS-laitteiden käyttöä, koska eräs epileptikko kirjoitti saaneensa TENS-laitteen käytön jälkeen kohtauksen pitkän kohtauksettoman kauden jälkeen. Itse olen 35-vuotias ja minulla on ollut epilepsia 7-vuotiaasta asti.

Olen käyttänyt TENS-hoitoa vaihtelevasti siitä asti, kun olin 2-vuotias (kerran sairaalan suosituksesta, koska he eivät halunneet epilepsiani vuoksi hoitaa raskauspahoinvointiani akupunktiolla) ja se toimii.  Minulla on myös oma TENS-laite, jota käytän selkäkivun lievittämiseen, ja jota olen käyttänyt synnytyksen aikana.

En väitä, etteikö se olisi aiheuttanut kohtauksia, sillä synnytyksen loppuvaiheessa kipukynnykseni oli hyvin matala ja käytin huolimattomuuttani liian voimakasta asetusta, jolloin sain kohtauksia. Toivon, että tästä tiedosta on hyötyä.”

On aina parasta konsultoida sinua hoitavia ammattilaisia ennen TENS-hoidon aloittamista – siinäkin tapauksessa, että uskot olevasi täysin terve.
Muista aina keskustella sinua hoitavan ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat TENS-laitteidemme käytön.

VAROITUKSET JA HUOMAUTUKSET

SIVUVAIKUTUKSET
Nykyisen tietämyksen mukaan TENS-hoito ei aiheuta sivuvaikutuksia eikä sen pitkäaikainenkaan käyttö ole haitallista.

KOMPLIKAATIOT
Komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

ÄLÄ
- jatka käyttöä, jos elektrodit aiheuttavat allergisen reaktion. Jos ihoärsytystä ilmenee, lopeta laitteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin tai muuhun ammattilaiseen.
- kiinnitä elektrodeja rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle
- kiinnitä elektrodeja ihoalueelle, jossa on puutteellinen tuntoaisti. Jos ihosi on tunnoton, et pysty arvioimaan impulssien voimakkuutta oikein ja saatat vaurioittaa ihoasi.

YLEISET VAROITUKSET

  ÄLÄ
- upota TENS-laitetta veteen tai altista sitä liian korkealle lämpötilalle
- yritä avata TENS-laitteen suojakoteloa. Laitteen sisällä ei ole käyttäjän huollettavaksi sopivia osia.
- käytä uudelleenladattavia paristoja, koska niiden jännite ei ole riittävä
- sekoita uusia ja vanhoja paristoja/akkuja. Muista hävittää käytetyt paristot asianmukaisesti, ja käytä aina käyttöohjeen mukaisia paristoja. TENS-laitteen paristot tulee aina poistaa, jos laitetta ei aiota käyttää pitkään aikaan.

ÄLÄ KÄYTÄ TENS-hoitoa
- jos sinulla on sydämentahdistin tai rytmihäiriö
- jos sinulla on epilepsia
- ensimmäisten kolmen raskauskuukauden aikana
- ajaessasi tai käyttäessäsi työkoneita
- jos sinulla on akuutti tartunta- tai kuumetauti
- EKG-laitteiden läheisyydessä
- diagnosoimattoman kivun lievitykseen tai peittämiseen.

Älä aseta elektrodeja
- kaulavaltimoiden alueelle (kaulan sivussa)
- silmien päälle
- ohimoille
- vatsan alueelle, jos olet raskaana
- alle 12-vuotiaiden lasten pään alueelle
- pahanlaatuisten kasvainten lähelle

ÄLÄ aloita TENS-hoitoa, ennen kuin lääkäri on diagnosoinut kivun syyn.

Jos jokin näistä varoituksista herättää kysymyksiä, ota yhteyttä sinua hoitavaan lääketieteen ammattilaiseen.
Lääketieteellisestä kirjallisuudesta ei löydy mainintoja TENS-hoidon vaikutuksista muihin implantteihin kuin sydämentahdistimiin.

TENS-hoidossa käytettävät sähköimpulssit tunkeutuvat vain noin sentin syvyyteen ihon alle ja sisältävät vain hyvin pienen määrän energiaa (vain sen verran, kuin tarvitaan hermon aktivoimiseen), minkä vuoksi niillä ei pitäisi olla sivuvaikutuksia.

Jos sinulla kuitenkin on kysymyksiä liittyen TENS-laitteen käyttöön alueella, jossa sinulla on metallinen implantti, suosittelemme, että konsultoit lääkäriäsi.
IFT on lyhenne sanoista Interferential Therapy (interferenssihoito).

Interferenssihoidon käyttötarkoitukset

Yhdysvalloissa interferenssiterapia on hyväksytty hoitomuoto kroonisen, hoitoon reagoimattoman, vamman tai leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon. Monet hoitoalan ammattilaiset suosivat interferenssiterapiaa siksi, että se on lääkkeetön ja kudoksiin tunkeutumaton tapa lievittää kipua ja edistää paranemista.

On osoitettu, että hoidon käyttö useita kertoja päivässä parantaa tuloksia.

Hoidon käyttö kotona voi auttaa vähentämään kipua, turvotusta ja lääkityksen tarvetta.

Interferenssihoitoa voidaan käyttää seuraavista tekijöistä johtuvan kivun hoidossa:
- selkä-, niska-, olkapää- ja polvivammat tai -vaivat
- fibromyalgia
- nivelvammat
- ylirasitusvammat ja leikkauksesta toipuminen
- turvotus, tulehdus
- rannekanavaoireyhtymä
- tenniskyynärpää
- urheiluvammat

Miten interferenssiterapia toimii?
Toisin kuin TENS-hoidossa, jossa stimuloidaan pintahermoja jaksotetuilla impulsseilla kipuviestin estämiseksi, IFT-hoidossa kohdistetaan jatkuva stimulaatio syvälle hoidettavaan kudokseen. Stimulaatio sekä estää kipuviestien kulkua että lievittää turvotusta ja tulehdusta, jotka saattavat aiheuttaa kipua.

IFT-hoidolla päästään syviin kudoksiin käyttämällä 4000 Hz kantoaaltoa ihon impedanssin ohittamiseen.

Nelinapainen interferenssi toimii siten, että se lähettää kudokseen kaksi hieman eri taajuuksista signaalia. Signaalien kohdatessa aiheutuu interferenssiä, joka tuottaa matalampitaajuuksisen virran ja siten hoitovaikutuksen. Teoriassa interferenssivirta syntyy kuvassa esitetyn kaavion mukaisesti. Käytännössä kudokset eivät johda virtaa tasaisesti, joten interferenssi harvoin syntyy siellä, missä sen odotetaan syntyvän. Terapeutit käyttävät usein siirrettäviä elektrodeja parhaiden elektrodisijaintien ”metsästämiseen”.

On helppo ymmärtää, miksi tämä on ongelma kotikäytön kannalta. Monet potilaat kokevat, että jo neljän elektrodin kiinnittäminen ja kytkeminen käy työstä, ilman että niitä täytyy myös siirrellä.

Jotkin kalliit laitteet käyttävät vektoroituja kenttiä. Tämä tarjoaa osittaisen ratkaisun ongelmaan, koska laite liikuttaa interferenssialuetta elektrodien välillä, mutta toisaalta se myös tarkoittaa, että hoito osuu oikealle alueelle vain osan ajasta.

Ultima IF 4160 -laitteen bipolaaritila ratkaisee nämä ongelmat

Varhaiset IFT-laitteet perustuivat analogisiin piireihin, jotka rajoittivat sitä, millaisia aaltomuotoja laitteilla voitiin tuottaa. Ultima IF 4160 hyödyntää digitaalista aaltomuototeknologiaa aidon sinimuotoisen bipolaarisen IFT:n tuottamisessa. Se käyttää 4000 Hz kantoaaltoa, mutta kohdistaa koko elektrodien väliselle alueelle myös amplitudimoduloidun, matalataajuuksisen signaalin – ei siis pelkkää interferenssialuetta.

Interferenssitaajuuksien vaikutukset
Fysioterapeuttien mukaan matalataajuuksisilla interferenssivirroilla on seuraavia vaikutuksia:
2 Hz – Tämä taajuus stimuloi metenkefaliinin tuotantoa, tarjoten lyhytkestoista kivunlievitystä.
10 Hz – Tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa, piristää ja rentouttaa hoidettavaa.
130Hz – Stimuloi endorfiinituotantoa ja tuottaa pidempiaikaista kivunlievitystä sekä kevyen paikallispuudutuksen.
1–100Hz – Tämä taajuusvaihtelu kasvattaa tulehdusreaktioiden todennäköisyyttä.
45 – 90Hz – Tämä taajuusvaihtelu vaimentaa sympaattisen hermoston toimintaa, mahdollistaen siten parasympaattisen hermoston tehokkaamman toiminnan ja tehostaen verenkiertoa.

Interferenssihoito osana hoito-ohjelmaa
IFT-hoito tulisi nähdä hoitokokonaisuuden yhtenä osana. Hoitokokonaisuuteen voi kuulua esimerkiksi
- harjoituksia vaurioituneiden lihasten venyttelemiseksi
- harjoituksia jäykkien nivelten liikuttamiseksi
- harjoituksia niveliä tukevien liharyhmien vahvistamiseksi.
Tarkemmat ohjeet saat fysioterapeutiltasi.

Jäykät nivelet ovat aina kivuliaita, joten on tärkeää huomata, että rauhallinen liikkuminen on yleensä lepoa parempi vaihtoehto.

TENS-laitteita, jotka myös lievittävät kipua sähköhoidon avulla, voidaan käyttää samanaikaisesti, jos tarvitset lisäkivunlievitystä pystyäksesi pitämään lihaksesi ja nivelesi liikkeessä.

VAROITUKSET JA HUOMAUTUKSET
IFT-hoitoa koskevat samat varoitukset kuin TENS-hoitoa, mutta koska IFT-signaalit tunkeutuvat syvälle kudoksiin, on erityisen huolellisesti vältettävä sijoittamasta elektrodeja niin, että virta voisi kulkea sydämen läpi.

Maksimivirrantiheys jää suositeltujen turvallisuusrajojen alle, mutta pienintäkin sydämen rytmin häiritsemisen riskiä on syytä välttää.

Lähteet: 
Clin J (2003) The Effects of Home Interferential Therapy on Post-Operative Pain, Edema, and Range of Motion of the Knee. Sport Med. 13, 16–20.
Jarit, Mohr, Waller & Glousman
Kerlan-Jobe Orthopaedic Clinic, Los Angeles , California , U.S.A.

Kynsisienen hoito

Arvioitu aika kynnen ulkonäön näkyvälle paranemiselle on 3-6 kuukautta. Tehokkuus vaihtelee yksilöllisesti.
Ei. Luokan 1M laserlaitteen käytön pitäisi olla kivutonta, eikä siihen liity sivuvaikutuksia tai vammoja.

Synnytys

Lyhyt vastaus kysymykseen on EI.

Vaikka tavalliset TENS-laitteet ja synnytyksen aikana käytettävät TENS-laitteet toimivat samalla periaatteella, tavallisia TENS-laitteita ei ole tarkoitettu käytettäviksi synnytyksen aikana.

Laitteiden välillä on joitakin tärkeitä käytännön eroja:
TEHOSTUSPAINIKE
Supistuksen aikana haluat pystyä säätämään TENS-laitteen toimintaa nopeasti – ja palauttaa sen entiselleen yhtä nopeasti supistuksen päättyessä. Toisin kuin tavallisissa TENS-laitteissa, synnytyskäyttöön tarkoitetuissa TENS-laitteissa on erityinen tehostuspainike joka muuttaa asetuksia nopeasti silloin, kun se on tarpeen.

OHJELMIEN ASETUKSET
Synnytyskäyttöön tarkoitetuissa TENS-laitteissamme on omat asetukset synnytyksen eri vaiheille. Voit vaihtaa asetuksia yhdellä napinpainalluksella. Tavallista TENS-laitetta käytettäessä pitäisi muuttaa useita asetuksia synnytyksen edetessä, eikä se ole kovin helppoa muutenkin haastavassa tilanteessa.

VOIMAKKUUDEN SÄÄTÖ
Useimmissa TENS-laitteissa on erilliset voimakkuusasetukset kullekin johdolle. MamaTENS-laitteissa voimakkuuden säätö koskee yksinkertaisuuden vuoksi molempia elektrodijohtoja.

SUURET ELEKTRODIT
Synnytyksen aiheuttama kipu on laaja-alaista. Siksi tehokas kivunlievitys edellyttää suuren alueen kattamista elektrodeilla. Jos käytössäsi ei ole MamaTENS-laitteiden tavallista suurempia elektrodeja, kivunlievitys ei ole yhtä tehokasta.

Lyhyesti sanottuna MamaTENS-laitteiden käyttö synnytyksessä on paljon turvallisempaa ja helpompaa, koska ne on kehitetty vastaamaan nimenomaan raskaana olevien naisten tarpeisiin ja niiden tarjoaman kivunlievityksen erinomainen tehokkuus synnytystilanteessa on kliinisesti testattu.

Lisätietoa synnytyksessä käytettävistä TENS-laitteista löydät täältä.
Turvallista, lääkkeetöntä kivunlievitystä synnytyksen aikana

Synnytyskäyttöön tarkoitettuja TENS-laitteita pidetään yhtenä turvallisimmista ja tehokkaimmista moderneista synnytyskipujen lievityskeinoista. Kätilöt suosittelevat Perfect MamaTENS -laitteiden käyttöä, koska ne ovat turvallisia, tarjoavat luonnollisen ja lääkkeettömän kivunlievityskeinon ja auttavat äitiä pysymään liikkeellä ja jalkeilla synnytyksen aikana. Tämä puolestaan edistää vauvan laskeutumista ja synnytyskanavan avautumista.

Synnytys

Näiden laitteiden toiminta perustuu TENS-menetelmään (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, transkutaaninen hermostimulaatio). Hoito lievittää kipua a) auttamalla kehoa vapauttamaan luontaisia kivunlievittäjiä (eli endorfiineja) ja b) estämällä kipusignaalien kulun aivoihin.

Toisin kuin tavallisissa TENS-laitteissa, Perfect MamaTENS -laitteessa on esiasetettuja ohjelmia, jotka on suunniteltu erityisesti synnytyskivun lievittämistä varten.

Perfect MamaTENS-laitteessa on myös tehostuspainike BOOST, jonka avulla synnyttäjä voi nopeasti nostaa stimulaation tehoa supistusten aikana. Selkään asetetaan neljä elektrodia: kaksi aivan rintaliivien selkäkappaleen alapuolelle ja kaksi alaselkään. Elektrodit välittävät pieniä sähköimpulsseja pitkin selkärankaa, estäen kipusignaalien kulkua aivoihin synnytyksen aikana.

Perfect MamaTENS kuuluu jokaisen tulevan äidin sairaalalaukkuun: laite auttaa sinua hallitsemaan supistuksiasi ja pysymään tilanteen tasalla aivan synnytyksen alusta asti.

Miksi käyttäisin Perfect MamaTENS?
- turvallinen sekä äidille että vauvalle
- lääkkeetön
- kätilöiden ja lääkäreiden suosittelema
- helppokäyttöinen
- yhdeksän kymmenestä naisesta saa TENS-hoidosta apua synnytyksen aikana
- tilanne säilyy synnyttäjän hallinnassa
- voidaan käyttää heti synnytyksen alusta asti; helpottaa siirtymistä kotoa sairaalaan
- synnyttäjä pystyy pysymään liikkeellä
- voidaan turvallisesti käyttää yhdessä muiden kivunlievityskeinojen kuten ilokaasun ja petidiinin kanssa
- soveltuu myös synnytyksen jälkeisten kipujen lievitykseen
- voidaan käyttää episiotomian jälkikipujen hoitoon
- sopii myös raskauden jälkeisen yleisluontoisen selkäkivun hoitoon

Urheilu ja kuntoutus

Mitä on EMS?
EMS-hoitoa (lihasten sähköstimulointi) on käytetty menestyksekkäästi lääketieteelliseen kuntoutukseen sekä urheilijoiden harjoittelun tukena jo vuosikymmeniä.

EMS:llä saadaan aikaan intensiivinen ja tehokas lihassupistus, mikä johtaa erinomaisiin harjoittelutuloksiin ja nopeaan kehitykseen.

Kuntoutuksessa EMS-hoitoa puolestaan käytetään monenlaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa. Jos ääreishermosto on kunnossa, sähköisen stimulaation avulla voidaan aikaansaada motorisia vasteita myös potilailla, joiden kyky aktivoida lihaksiaan tahdonalaisesti on heikentynyt tai puuttuu.

EMS-hoitoa käytetään yleisesti muun muassa seuraaviin tarkoituksiin:
- neuromuskulaarinen fasilitaatio
- lihasten uudelleenkoulutus
- lihasharjoittelu
- lihasten surkastumisen/rappeutumisen hidastaminen/estäminen
- leikkauksen jälkeisen lihasheikkouden ennaltaehkäisy
- spastisuuden vähentäminen
- liikelaajuuden säilyttäminen tai parantaminen
- ääreishermoston osittaisen hermovaurion kuntoutusharjoittelu, jos merkkejä hermotuksen palautumisesta
- skolioosin hoito
- pidätysvaikeuksien hoito

EMS-hoitoa käytetään yhdessä muiden fysioterapian muotojen kanssa ja se tulisi aina yhdistää lihasten aktiiviseen liikkuvuus-, voima-, koordinaatio- ja toiminnallisuusharjoitteluun.

Lihaskuntoharjoittelussa EMS tarjoaa monia mahdollisuuksia: se sopii lämmittelyksi, voimaharjoitteluun, nopeuden, voiman ja kestävyyden kehittämiseen sekä auttaa palautumisessa ja vammoista toipumisessa. Menetelmä on laajalti tunnettu ja täydentää erinomaisesti tavallista harjoittelua.

EMS-hoidon edut
EMS-teknologian hyödyntäminen voi nopeuttaa potilaan hoito-ohjelman etenemistä. Menetelmä on yksinkertainen ja sopii käytettäväksi sekä klinikoilla että kotona.

Menestyvät urheilijat ympäri maailman ovat havainneet EMS-hoidon tarjoamat edut, kuten paikallisen verenkierron tehostuksen ja lihassyiden koon kasvun. EMS auttaa kasvattamaan myös hapenottokykyä, aineenvaihduntaa ja käyttäjän energiankulutusta.

EMS:n toimintaperiaate
Keskus- ja ääreishermosto ohjaavat lihasten toimintaa lähettämällä niille sähköisiä ärsykkeitä. EMS-hoidossa stimuloidaan tiettyä liharyhmää lähettämällä sähköimpulsseja ihon läpi.

Lihakset reagoivat eri tavoin riippuen sähkövirran voimakkuudesta ja impulssien kestosta ja taajuudesta. Lihakset koostuvat kahdentyyppisistä lihassoluista:
- Punaiset lihassolut supistuvat hitaammin ja toimivat aerobisesti.
- Valkoiset lihassolut ovat nopeampia ja pystyvät toimimaan myös anaerobisesti.

Lihaksen käyttö vaikuttaa punaisten ja valkoisten solujen suhteeseen. Solut voivat muuttua erityyppisiksi sen mukaan, millaisia signaaleja ne vastaanottavat. Tätä kutsutaan troofiseksi vaikutukseksi.

Eri taajuudet aikaansaavat erilaisia vaikutuksia:
Matalat (1–10 Hz) taajuudet yhdistettynä pitkään impulssin kestoon vaikuttavat puhdistavasti ja rentouttavasti., koska ne aikaansaavat yksittäisiä supistuksia. Tämä tehostaa lihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntajätteiden poistumista (imunesteen kiertoa). Lihaksen hapensaanti paranee.

Keskitaajuudet (20–50 Hz) voivat kuormittaa lihasta merkittävästi ja kehittää siten lihaksen rakennetta. Tämä tapahtuu nopeasti toistuvien supistusten (fibrillaation) avulla.

EMS-elektrodien sijoittelu
Elektrodit pyritään yleensä asettamaan lähelle lihaksen liikehermoa. Laite lähettää ihon läpi sähköimpulsseja, joita voidaan muokata hoidon tavoitteen mukaan. Elektrodien oikea sijoittelu on tärkeää.

Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoa EMS-elektrodien asettelusta.

Hoitoaika ja hoitokertojen välit
Kaikkien ohjelmien kesto on säädettävissä ja oletusajaksi on asetettu 20 minuuttia. Lihasryhmästä ja hoidettavan tilanteesta riippuen EMS-hoidon kesto voi vaihdella 15 ja 60 minuutin välillä. Hoitoa annetaan vähintään kahdesti viikossa, tarvittaessa jopa useita kertoja päivässä.

Keskustele lääketieteen ammattilaisten kanssa ennen EMS-hoidon aloittamista saadaksesi tietoa omasta tilanteestasi ja sinulle sopivasta hoidosta.
TensCare on kehittänyt valikoiman sähköhoitolaitteita, joita voidaan käyttää lihasharjoittelun ja kuntoutusprosessien eri vaiheissa. EMS (Electrical muscle stimulation, lihasten sähköinen stimulaatio) on menetelmä, jota sekä terveydenhoidon ammattilaiset että urheilijat pitävät toimivana lihasten kuntoutusmenetelmänä. EMS-hoidon avulla voidaan parantaa lihasten kestävyyttä ja ennaltaehkäistä vammoja. TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, transkutaaninen hermostimulaatio) ja IFT (Interferential Therapy, interferenssihoito) -asetuksilla taas voidaan helpottaa vammojen tai liiallisen harjoittelun aiheuttamia lihaskipuja.

Miksi käyttäisin EMS-laitetta (lihasten sähköiseen stimulointiin tarkoitettu laite)?
EMS-laite saa aikaan voimakkaita ja tehokkaita lihassupistuksia stimuloimalla lihaksia sähköisesti iholle asetettavien elektrodien kautta. Stimulaatio kohdistetaan tiettyjä lihaksia ohjaaviin hermoihin. Laitteen aikaansaamat lihassupistukset uudelleenkouluttavat lihaksia, parantaen niiden tehokkuutta ja kuntoa.

Edut urheilijoille:
- lihasten kestävyys ja suorituskyky paranee
- mahdollistaa lihasten harjoittamisen tiettyjen lihasten tai lihasryhmien vahvistamiseksi ja kehon muokkaamiseksi
- monipuoliset mahdollisuudet urheiluharjoittelussa – lämmittely, voima-, nopeus ja kestävyysharjoittelu sekä palautuminen
- urheiluvammojen kuntoutus
- lihasten surkastumisen ehkäiseminen
- verenkierron paikallinen parantaminen

Mitä apua on TENS-ohjelmista?
TensCaren kehittämät Sports TENS 2 ja EMS Perfect -laitteet tarjoavat valikoiman EMS-, TENS- ja hierontaohjelmia.

TENS-hoidossa ihon alla olevia hermoja stimuloidaan elektrodien kautta hyvin pienillä ja turvallisilla sähköisillä signaaleilla. Tämä lievittää kipua kahdella eri tavalla: se saa kehon vapauttamaan luontaisia kipua lievittäviä aineita (endorfiineja) ja estää kipusignaalien kulkua hermostossa.

TENS-hoidon avulla voidaan joko merkittävästi lieventää tai kokonaan estää lähes kaikki urheiluvammoista johtuvat kivut.

Mitä apua on hierontaohjelmista?
Hierontaohjelmat vaikuttavat rentouttavasti ja edistävät palautumista. Lihasten rentouttaminen
- poistaa lihasjännityksiä
- helpottaa lihasten väsymisen oireita
- nopeuttaa lihasten palautumista kovan rasituksen jälkeen.
Parhaiden EMS-hoitotulosten saavuttamiseksi on tärkeää sijoittaa elektrodit oikein. Lihakset aktivoituvat parhaiten, jos onnistutaan paikantamaan liikehermo ja stimuloimaan sitä.

Yleisimmin käytetään bipolaaritekniikkaa, jossa lihaksen päälle asetetaan kaksi elektrodia. Toinen elektrodi (useimmiten musta) asetetaan lihaksen motorisen pisteen kohdalle (käytetään myös epäsymmetrisessä kaksivaiheisessa impulssistimulaatiossa).

Motorinen piste on se iholla sijaitseva kohta, joka on mahdollisimman lähellä kohtaa, jossa liikehermot menevät lihaksen sisään. Tämän pisteen kautta on helppoa laukaista lihassupistus sähköisen stimulaation avulla.

Paikantamalla motorinen piste saadaan aikaan kaikkein puhtaimmat ja miellyttävimmän tuntuiset lihassupistukset. Pisteet voidaan paikallistaa kaavioiden tai lihaskarttojen (kts. alla) avulla.

Liikuta elektrodia iholla paikallistaaksesi kohdan, jossa lihas supistuu kaikkein puhtaimmin. Isot lihasryhmät saattavat vaatia kahden kanavan stimulaatiota eli neljän elektrodin samanaikaista käyttöä.

Elektrodien hoito

TensCaren EMS-laitteiden mukana toimitettavat elektrodit ovat itsekiinnittyviä ja niitä voidaan käyttää useita kertoja. Ihon on saatava hengittää – siksi elektrodit tulee irrottaa säännöllisesti. Kun elektrodit eivät ole käytössä, ne tulee palauttaa omaan pidikkeeseensä ja palauttaa muovisuojukseen.

Elektrodien kunto vaikuttaa niiden johtavuuteen ja siten laitteen toimintaan. Kun elektrodit ensimmäisen kerran menettävät tartuntakykynsä, se on mahdollista aktivoida uudelleen sumuttamalla elektrodeille pieni määrä vettä. Kun elektrodien kiinnittymiskykyä ei enää saa aktivoitua uudelleen, tulee niiden tilalle hankkia uudet.

Kiinnitys
Lihasatrofia voi johtua monista eri syistä – siksi on tärkeää, että kaikki lihasongelmat diagnosoidaan ammattilaisen toimesta ennen EMS-hoidon aloitusta.

Jos käytät EMS-hoitoa terveiden lihasten vahvistamiseen, muista huolehtia siitä, ettet käytä liian voimakasta stimulaatiota tai liian pitkiä hoitoaikoja ennen kuin lihaksesi tottuvat rasitukseen.

Varoitukset ja vasta-aiheet

ÄLÄ KÄYTÄ EMS-hoitoa, jos
- sinulla on sydämentahdistin tai vakavia rytmihäiriöitä
- alle 12-vuotiaiden lasten pään alueella
- ensimmäisten 12 raskausviikon aikana tai vatsan alueella missään vaiheessa raskautta
- ajaessasi tai käyttäessäsi työkoneita
- jos sinulla on epilepsia – keskustele EMS-hoidosta tällöin ensin lääkärisi kanssa.

Elektrodeja EI saa asettaa:
- kaulan alueella sijaitsevien kaulavaltimon poukamien kohdalle tai silmien päälle
- molemmille ohimoille samanaikaisesti
- rikkoutuneelle iholle tai iholle, jossa on vajavainen tunto
- vatsan alueelle raskauden aikana

Liiallinen tai liian pitkään kestävä käyttö saattaa vaurioittaa lihaksia. Rasitusta tulee aina kasvattaa asteittain. Jos stimulaatio tuntuu kivuliaalta, vähennä tehoa tai lopeta laitteen käyttö.

Yleisvaroitukset:
- Älä upota EMS-laitetta veteen.
- Älä altista EMS-laitetta liian korkeille lämpötiloille.
- Älä yritä avata EMS-laitetta.
- Käytä ainoastaan kyseisen laitteen käyttöohjeen mukaisia paristoja tai akkuja. Vääränlaisten akkujen tai paristojen käyttö saattaa vaurioittaa laitetta.
- Ota akut/paristot pois laitteesta, jos sitä ei käytetä pitkään aikaan.

Komplikaatiot:
Komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta niihin tulee kuitenkin aina varautua. Muista siis huomioida seuraavat mahdolliset komplikaatiot:
- Vaikka elektrodit ovat hypoallergeenisia, niille on kuitenkin mahdollista olla allerginen. Jos elektrodit aiheuttavat ihoärsytystä, sammuta laite ja irrota elektrodit välittömästi.
- Älä kiinnitä elektrodeja rikkoutuneelle iholle.
- Älä kiinnitä elektrodeja iholle, jossa ei ole normaalia tuntoa. Jos tuntoaisti on puutteellinen, stimulaatio ei tunnu; liian voimakas stimulaatio voi tällöin aiheuttaa vaurioita käyttäjän tietämättä. Hoidon jälkeen iho saattaa kihelmöidä tai tuntua hieman puutuneelta – se on normaalia.

Sopiva hoidon kesto
Lihasryhmästä ja hoidettavan tilanteesta riippuen EMS-hoidon kesto voi vaihdella 15 ja 60 minuutin välillä. Hoitoa annetaan vähintään kahdesti viikossa, tarvittaessa jopa useita kertoja päivässä.

Oikea voimakkuus
EMS-hoidon tarkoituksena on aikaansaada voimakkaita tetanisia lihassupistuksia. Sähkövirran voimakkuuden tulisi ylittää tuntokynnys ja olla lähellä sietorajaa.

Hoidettava kokee usein sähköisesti aikaansaadun supistuksen voimakkaampana kuin itse tuotetun, koska sähkövirta itsessään aiheuttaa tuntoaistimuksen.

Sähköisillä signaaleilla on kipua lievittävä vaikutus. Hoidettava kokee tuntemuksen usein aluksi epämiellyttävänä, eikä tulosten saavuttamiseen tarvittavaan voimakkuuteen välttämättä päästä hoidon alkuvaiheessa. Sähkövirtaa voidaan kasvattaa hoidon edetessä ja potilaan tottuessa virran aiheuttamiin tuntemuksiin. Aluksi voimakkaat lihassupistukset saattavat aiheuttaa lihasten rasittumisesta johtuvia kipuja. Ne kuitenkin loppuvat yleensä noin viikossa. 

Parhaat tulokset saavutetaan, kun sähköisesti aikaansaatuihin supistuksiin yhdistetään tahdonalaista lihaksen aktivointia. Keskustele aina sinua hoitavien ammattilaisten kanssa ennen EMS-hoidon käyttöä varmistaaksesi, että saat tarpeitasi parhaiten vastaavaa hoitoa.

Lisävarusteet

Varoitus
Sammuta TENS-laite ennen elektrodien irrottamista.
Älä vedä elektrodeja irti johdosta vetämällä, koska se saattaa rikkoa johdon.

Säilytys
Elektrodien geeli on vesipohjaista ja voi siksi kuivua.
Käyttökertojen välillä niitä tulee säilyttää muoviliuskaan kiinnitettynä omassa suljettavassa pussissaan, viileässä paikassa auringonvalolta suojattuna.

Kuivuneet elektrodit
Jos elektrodi pääsee kuivumaan, sumuta geeliin vettä tai levitä pisara vettä geelille sormenpäälläsi. Odota noin 10 minuuttia, jotta elektrodin tarttuvuus ehtii palautua.

Liian kosteat elektrodit
Jos elektrodien geeli tulee liian kosteaksi ja tahmeaksi, laita elektrodi muutamaksi tunniksi jääkaappiin, tahmea puoli ylöspäin.

Elektrodin käyttöikä
Elektrodien käyttöikä vaihtelee ihon kunnosta ja puhtaudesta riippuen.
Elektrodien pitäisi kestää noin 30 käyttökertaa. Kun ne eivät enää tartu ihoon eikä tarttuvuutta saa palautettua, ne on vaihdettava.

Ongelmat
Jos TENS-laite ei toimi, vika on usein paristoissa/akussa tai johdoissa.

Tarkasta
- ovatko patterit uudet onko ne asennettu oikein 
- ovatko kaikki kontaktit paikoillaan 
- ettei kontaktipinnoissa ole korroosion merkkejä 
- ovatko johtojen molempien päiden liitännät kiinni 
- ovatko molemmat elektrodit käytössä (piirin muodostamisen edellytys)?

Jos yllä kuvatut keinot eivät ratkaise ongelmaasi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme!