Useimmat naiset suhtautuvat raskausaikaan innolla. Raskausaika onkin jännittävää ja erityistä aikaa. Valitettavasti raskauteen liittyy myös epämukavuuksia, kuten esimerkiksi aamupahoinvointia, selkäkipua, väsymystä ja päänsärkyä. Vaivat ovat toki yksilöllisiä, mutta niiltä ei voi välttyä kokonaan.

Kipujen lievittäminen lääkkeillä saattaa olla vaikeaa, sillä monet lääkkeet eivät ole suositeltavia raskaana oleville. Vain harvat apteekista saatavat lääkkeet ovat täysin turvallisia raskauden aikana ja myös rohdosvalmisteiden käytössä on hyvä olla varovainen. Onneksi on kuitenkin olemassa myös täysin luonnollisia ja riskittömiä tapoja raskausajan epämukavuuksien hoitoon!

tenslaite blogi raskausajan ikävät sivuvaikutukset Perfect MamaTENS

Aamupahoinvointi

Aamupahoinvointi on ehkä tunnetuin raskausajan vaiva. Joillakin naisilla pelkästään tietyt hajut saattavat laukaista pahoinvoinnin. Vaivan arvellaan johtuvan raskaudesta johtuvista kohonneista HCG- ja estrogeeniarvoista. Nimestään huolimatta pahoinvointia esiintyy usein myös päivän aikana sekä yöllä. Yleensä oireet hellittävät 14–16 raskausviikolla, mutta joillakin pahoinvointi jatkuu jopa lapsen syntymän jälkeen.

Yksi hyvä keino ehkäistä huonovointisuutta on nauttia inkiväärituotteita. Inkiväärin on todettu ehkäisevän tulehdusta ja neutralisoivan pahoinvointia aiheuttavia vatsahappoja. Lisäksi proteiinirikkaat ruoat, piparminttutee, suolakeksit, sitruunan haistelu tai minttupurukumin jauhaminen saattavat auttaa.

On myös hyvin tärkeää pysyä jatkuvasti nesteytettynä. Tulisia ja rasvaisia ruokia olisi hyvä välttää, sillä ne saattavat pahentaa oloa. Akupunktio ja matkapahoinvointirannekkeet voivat myös auttaa pahoinvointiin.

Selkäkipu

Selkäkipu, erityisesti alaselässä, on yleinen raskausajan vaiva. Syynä selkäkipuun on se, että raskauden aikana kohonnut paino jakautuu vatsan ympärille ja muuttaa siten painopistettä.

Jo hyvän ryhdin ylläpitäminen voi auttaa. On hyvä kiinnittää huomiota selkä suorassa seisomiseen ja istuessa laittaa tukityyny kehon ja tuolin väliin. Äitiysjoogasta voi myös olla apua. Lisäksi äitiystukivyö sekä kuuma- ja kylmätyynyt auttavat lievittämään kipua.

Voit käyttää myös TENS-laitetta selkäkivun lievittämiseen viimeisen 3 raskausviikon aikana. Sähköinen hermostimulaatio lievittää kipua tehokkaasti ja turvallisesti. Perfect MamaTENS -laitteemme on suunniteltu erityisesti raskaana oleville naisille. Laite auttaa niin loppuraskauden selkäkipuihin kuin myös synnytyskipuun. Perfect MamaTENS -laitetta voidaan käyttää myös synnytyksen jälkeen esimerkiksi yleisluontoisen selkäkivun lievittämiseen sekä keisarileikkauksesta tai välilihan repeytymisestä aiheutuvan kivun lievitykseen.

 

Väsymys

Pienen ihmisen kasvattaminen vaatii keholta jatkuvaa työtä, joka vie luonnollisesti paljon energiaa. On siis täysin normaalia olla hyvin väsynyt vaikka ei tekisikään fyysisesti paljoa.

Ratkaisu tähän on yksinkertainen – uni. Nuku aina silloin, kun kehosi tarvitsee unta. Jos kärsit unettomuudesta, kannattaa kokeilla meditaatiota. Fyysisiin nukkumisongelmiin saattaa auttaa tyynyn asettaminen jalkojen väliin sekä alaselän alle.

Ruokavalio kannattaa pitää proteiini-, ja hiilihydraattipitoisena. Hyviä raaka-aineita ovat kananmunat, lohi, kurpitsa, pähkinät, hummus, kaurapuuro ja omenat. Raskauden toisella kolmanneksella ruokavalioon tulisi lisätä punaista lihaa ja lehtivihreää.

Päänsärky

Valitettavasti myös päänsärky on tuttua raskauden aikana. Kaikki kehon hormonaaliset muutokset sekä kohonnut verenpaine johtavat herkästi päänsärkyyn. Kun säätelee sokerin nauttimista sekä muistaa levätä ja urheilla riittävästi, särky usein helpottuu. Jotkut sanovat vyöhyketerapian auttavan, mutta kuuma- tai kylmähauteet toimivat myös hyvin.

Päänsärkyä saattavat aiheuttaa myös jokin sairaus, kuten poskiontelontulehdus tai nuha. Kipua voi tuntua myös silmien takana. Näissä tapauksissa kannattaa tarkistaa, että koti on riittävästi ilmastoitu. Myös suolaliuoksesta ja höyrysuihkusta saattaa saada apua. Maitotuotteiden käyttö voi myös pahentaa kipua. Riittävää kalsiumin saantia ei kuitenkaan saa unohtaa.

Ummetus ja peräpukamat

Progesteronihormonin lisääntyminen raskausaikana voi aiheuttaa ikävää oloa. Hormoni rentouttaa kehon sileät lihakset, kuten ruoansulatuskanavan, ja ruoka kulkee suoliston läpi normaalia hitaammin. Ruokavalion muutokset auttavat tähänkin epämukavuuteen -enemmän kuitua ja runsaasti vettä. Vettä suositellaankin juomaan vähintään 8 lasia päivässä. Kuitua saa hyvin hedelmistä, vihanneksista, pavuista ja kokonaisista jyvistä. Luumumehu ja kiivi edistävät erittäin hyvin vatsan toimintaa.

Ruoansulatushäiriöt ja turvotus

Progesteronihormonit ovat syynä tähänkin vaivaan. Ruoansulatusvaivojen välttäminen täysin raskaana ollessa on käytännössä mahdotonta, mutta voit silti vaikuttaa vatsan oireiluun. Vähentämällä rasvaisia ja mausteisia ruokia, kofeiinia, tomaattituotteita, suklaata, sipulia, alkoholia ja virvoitusjuomia voit minimoida ongelmat. Kannattaa myös muistaa syödä ja juoda rauhassa, käyttää löysiä ja mukavia vaatteita, sekä syödä useasti pieniä aterioita.

Suonikohjut

Jos et ole koskaan kärsinyt suonikohjuista, vaiva tulee todennäköisesti vastaan, kun olet raskaana. Kasvava kohtu kohdistaa paineen suurelle laskimolle kehon oikealla puolelle, ja tämä kohdistaa paineen jalkojen laskimoille. Liikunta on tärkeää suonikohjujen loitolla pitämiseen. Päivittäinen liikunta parantaa verenkiertoa ja lieventää suonikohjujen jälkiä.

Vilustuminen

Hormonimuutokset järisyttävät myös kehon immuunijärjestelmää. Keho yrittää suojella vauvaa kaikella mahdollisella tavalla, ja äidistä voi puolestaan ​​tulla herkempi vilustumiselle tai jopa influenssalle. Tasapainoinen ja ravitseva ruokavalio ehkäisee vilustumista. Vilustumisoireisiin helpottaa esimerkiksi kuumat juomat sekä nenähuuhtelu.

Vaikka raskaus tuo mukanaan monia epämukavuuksia, paras tapa taistella niitä vastaan ​​on rentoutua ja huolehtia itsestään parhaansa mukaan. Onneksi lopulta, kun rakas lapsesi syntyy, et enää edes muista pieniä ikäviä tuntemuksia, joita olet saattanut kokea odotusaikana.