Mikä on lantionpohja?

Lantionpohja on tahdonalainen lihasryhmä, joka sulkee lantioluiden väliin jäämää aukkoa. Lantionpohjan lihakset kannattelevat virtsarakkoa, kohtua ja suolia sekä osallistuvat peräaukkoa, vaginaa ja virtsaputkea kontrolloivien lihasten toimintaan. Lantionpohja koostuu kahdesta lihaskerroksesta, jotka tekevät yhteistyötä pitääkseen lantion alueen elimet terveinä.
 

Miksi lantionpohjan vahvistaminen on tärkeää?

Vahva lantionpohja auttaa mm. ehkäisemään ja hoitamaan virtsankarkailua. Lantionpohja kannattelee kohtua ja muita lantion alueen elimiä ja sen hyvä kunto edesauttaa koko kehon hyvinvointia. Hyväkuntoiset lantionpohjanlihakset myös ehkäisevät gynekologisia laskeumia ja muita lantion alueen vaivoja. Lantionpohjan lihasten treenaaminen näkyy oman hyvinvoinnin lisäksi myös makuuhuoneen puolella. Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset voivat vahvistaa sekä naisen että miehen orgasmia.

Mistä tietää lantionpohjan lihasten kunnon?

Heikot lantionpohjan lihakset näkyvät usein virtsankarkailuna. Aina virtsankarkailua ei kuitenkaan esiinny, vaikka lantionpohjan lihasten kunto olisi heikko. Lantionpohjan lihasten heikkous voi aiheuttaa myös mm. virtsaamis- ja ulosteongelmia, lantion alueen kipua tai kohdun, emättimen, peräsuolen tai virtsarakon laskeumia. Heikot lantionpohjan lihakset voivat näkyä myös paineena tai kipuna lantionpohjassa juostessa.

Vaikka et kärsisikään lantionpohjan ongelmista, lihasten kunto on hyvä selvittää. Lantionpohjan lihasten kuntoa voi testata esimerkiksi sormitestillä. Laita pari sormea tai peukalo vaginaasi ja yritä jännittää ja ”kohottaa” sekä emätintä että peräaukkoa ympäröiviä lihaksia yhtä aikaa. Harjoituksen aikana sinun pitäisi tuntea sormissasi kevyt puristus. Lantionpohjan kunnon testaamiseen voi pyytää apua myös lantionpohjan fysioterapeutilta. Erityisesti silloin kun lihakset ovat huonossa kunnossa, niitä voi olla vaikea tunnistaa itse.

Miten vahvistaa lantionpohjan lihaksia?

Lantionpohjan lihaksia voi vahvistaa supistelemalla lihaksia itsenäisesti. Voit lukea ohjeet treenaamiseen Käypähoito-suosituksesta. Jotta lantionpohjan jumpasta saa hyötyä, se on osattava tehdä oikein. Lantionpohjan treeni on hyvä aloittaa jo nuorena ja treenin tulee olla säännöllistä. Raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen lantionpohjan harjoittelu on erityisen tärkeää.

Tutkimusten mukaan 30 % virtsankarkailusta kärsivistä naisista ei pysty tahdonalaisesti supistamaan lantionpohjan lihaksiaan, vaan tarvitsee apua harjoitteiden suorittamiseen. Lantionpohjan harjoittajasta voi tällöin olla apua. Lantionpohjan harjoittaja stimuloi heikentyneitä lantionpohjan lihaksia hellävaraisesti ja tehokkaasti. Samalla, kun laite vahvistaa lantionpohjan lihaksia, se auttaa sinua tunnistamaan lantionpohjan lihaksesi ja niiden oikeanlaisen jännittämisen. Lantionpohjan harjoittaja harjoittaa lihaksia puolestasi huomaamattoman, tamponia muistuttavan elektrodin avulla. Lantionpohjan harjoittajan avulla lantionpohjan lihasten treenaaminen on tehokkaampaa ja voit saada näkyviä tuloksia jo muutamassa viikossa.

Voiko lantionpohjan lihaksia treenata liikaa?

Kuten muussakin lihastreenissä, myös lantion pohjan lihasten treenissä riittävä lepo on tärkeää. Liian raskas harjoittelu voi aiheuttaa lihasten kipeytymistä ja kipua alavatsan ja lantion alueella. Tällöin hoidosta tulee pitää muutama välipäivä. Jos lantionpohjan lihakset ovat ylirasittuneet, siitä voi seurata myös tihentynyttä virtsaamistarvetta.

Lantionpohjan lihasten kireys ei kuitenkaan aina johdu liiasta harjoittelusta vaan se voi johtua useasta syystä. Jos lantionpohjan lihakset ovat ylikireät tai jännittyneet, ne on saatava rentoutumaan. Rentoutus on lantionpohjalle yhtä tärkeää kuin treeni.

Miten voin rentouttaa lantionpohjan lihaksia?

Lantionpohjan harjoittaja on tehokas myös lantionpohjan rentoutuksessa. Perfect PFE Woman-, Unicare- ja Sure Pro -lantionpohjan harjoittajissamme on lantionpohjan vahvistamiseen tarkoitettujen ohjelmien lisäksi myös kipuohjelma, jonka avulla voidaan rentouttaa lantionpohjan lihaksia ja hoitaa lantion alueen kiputiloja. Voit harjoitella lantionpohjan rentouttamista myös itse tai pyytää apua lantionpohjan fysioterapeutilta.