fbpx

Vulvodynia eli naisen sukuelinten kipu ja kirvely on yllättävänkin tavanomainen oire. Siitä kärsii jopa 15 % naisista jossain elämänsä vaiheessa.

Kyse on ulkosynnyttimen kroonisesta kiputilasta, jossa aiheuttajana ei ole mikään tunnettu sairaus ja ulkosynnyttimen alue on terveen näköinen. Oireet ovat vaihtelevia, mutta tavallisesti kipua esiintyy yhdynnässä, sen jälkeen tai emätintä koskettaessa. Kipu saattaa myös esiintyä ilman kosketusta ja vaihdella kuukautiskierron mukaan. Oireyhtymän aiheuttajaa ei tunneta, mutta sen saattaa laukaista esimerkiksi hiivasienitulehdus, bakteeritulehdus tai ehkäisypillereiden käyttö.

Vulvodynia on ikävä vaiva, joka vaikuttaa seksuaalielämän lisäksi merkittävästi elämänlaatuun. Itsehoitokeinot auttavat lieventämään oireita ja noin kolmasosalla vulvodynia paranee itsestään.

tenslaite blogi vulvodynia ja sen hoito
Vulvodynia on tyypillisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40-vuotiailla naisilla.
VULVODYNIAN HOITO

Vulvodyniasta kärsivän on hyvä muistaa perushoito. Limakalvoja ärsyttävät asiat tulisi karsia ja ulkosynnyttimen alue pestä vain vedellä korkeintaan kerran päivässä. Itsehoitona voi käyttää apteekista saatavaa ihonhoitoöljyä. Apteekista saatavat puudutegeelit ja liukasteet saattavat helpontaa yhdyntää.

Vulvodyniaan liittyy yleisesti lantionpohjan jännitteisyyttä tai kipua. Onkin tärkeää tunnistaa lantionpohjan lihakset ja saada ne rentoutumaan. Tähän auttaa lantionpohjan fysioterapia, jossa harjoitellaan rentouttamaan lantionpohjan lihaksia esimerkiksi sähköhoidon tai biopalautelaitteiden avulla.

Perfect PFE -laitteellamme hoidat vulvodyniasta aiheutuvaa kiputilaa lääkkeettömästi ja tehokkaasti kotona. Sähköhoito rentouttaa jännittyneitä lantionpohjan lihaksia ja lievittää kipua.

Jos itsehoitokeinot eivät tehoa, on hyvä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Lääkäri voi tutkimusten avulla poissulkea tulehdukset, määrittää vylvodynian alaryhmän ja valita oikean lääkehoidon. Parantuminen vulvodyniasta vie kuitenkin aina aikaa.

 

Lähteet:
https://www.terveyskyla.fi/naistalo/seksuaaliterveys/
https://www.terveyskirjasto.fi/
https://www.terveystalo.com/fi/
https://www.seksuaaliterveysklinikka.fi/