fbpx
Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon siirrottumatauti on yleinen gynekologinen sairaus. Sitä esiintyy noin 10% hedelmällisessä iässä olevista naisista. Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy myös kohdun ulkopuolella. Kudosta voi esiintyä esimerkiksi kohdun sivukudoksissa, munasarjoissa, tai emättimen ja peräaukon välissä. Nämä endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskiertoon ja aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion. Endometrioosin syytä ei tunneta, mutta se on osittain perinnöllistä. Koska sairaus on estrogeeneista riippuvainen, se loppuu luonnollisesti vaihdevuosiin.

Mitä oireita endometrioosi aiheuttaa?

Endometrioosin oireet saattavat vaihdella riippuen endometrioosipesäkkeiden sijainnista. Yleisin oire on kuitenkin kovat kuukautiskivut, ja etenkin alavatsakipu kuukautisia ennen ja niiden aikana. Sairauteen saattaa liittyä myös virtsaamis-, uloste-, ja yhdyntäkipuja.

 

Endometrioosi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, joten sairautta on tärkeää hoitaa.

Miten endometrioosia voidaan hoitaa?

Endometrioosia ei voida parantaa kokonaan, mutta on olemassa hoitokeinoja oireiden lievittämiseen. Ensisijaisia keinoja ovat yleensä hormonihoito ja kipulääkitys. Nämä hoitokeinot vähentävät kohdun lihasten aktiivisuutta ja auttavat kipuun. E-pillerit ja kipulääkkeet eivät kuitenkaan ole sivuvaikutuksettomia ja riskittömiä. Lisäksi hormonaalinen hoito ei sovi naisille, jotka yrittävät tulla raskaaksi. Kirurgista hoitoa annetaan ensisijaisesti vain vaikeissa tautimuodoissa.

Tästä syystä TENS-laite on oiva keino endometrioosikipujen hoitoon. Ova Plus -laite on tehokas, sivuvaikutukseton ja täysin luonnollinen hoitokeino endometrioosista johtuviin kipuihin. Laite on pienikokoinen ja kätevä, joten se on helppo ottaa mukaan ja voit käyttää sitä huomaamattomasti vaatteiden alla päivän aikana.

 

Lähteet:
https://www.terveyskyla.fi/
https://www.terveyskirjasto.fi/
https://www.mehilainen.fi/