Endometrioosi on krooninen sairaus, josta kärsii jopa yksi kymmenestä hedelmällisessä iässä olevasta naisesta. Sairauden yleisyydestä huolimatta se on yhä monelle varsin tuntematon. Oireiden alkamisesta diagnoosin saamiseen kuluu usein useita vuosia, sillä oireet ovat hyvin vaihtelevia. Kokosimme tähän artikkeliin usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia endometrioosista.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi on naisilla esiintyvä sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Endometrioosia voi esiintyä esimerkiksi munanjohtimissa, vatsakalvon pinnalla tai emättimen ja peräaukon välissä. Endometrioosipesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion, joka oireilee eri tavoin riippuen naisesta.

Mistä endometrioosi johtuu?

Endometrioosin aiheuttajaa ei tunneta. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu taipumuksen olevan hyvin perinnöllinen. Jos äidillä tai sisarella on endometrioosi, riski sairastumiseen on jopa 6–9 kertainen.

Miten endometrioosi voidaan todeta?

Endometrioosin diagnosointi ei ole helppoa sen vaihtelevien oireiden vuoksi. Endometrioosi löydetään usein gynekologisessa sisätutkimuksessa tai ultraäänen avulla. Hormonilääkitys voidaan kuitenkin aloittaa jo pelkästään oirekuvan perusteella. Jos endometrioosi on syvä, se voidaan löytää lantionalueen magneettikuvauksen avulla. Varmuudella endometrioosi ja sen laajuus voidaan arvioida vatsaontelon tähystyksessä. Tähystystä ei kuitenkaan suoriteta aina.

Miten endometrioosi oireilee?

Yleisin endometrioosin oire on kovat kuukautiskivut. Usein endometrioosi aiheuttaa lisäksi muita oireita. Tyypillisiä oireita ovat runsaat kuukautiset, alavatsakipu, vuotohäiriöt, krooninen kipu sukupuolielinten alueella, yhdyntäkipu ja ulostamis- tai virtsaamiskipu. Oireiden vakavuus vaihtelee ja oireet voivat riippua myös endometrioosipesäkkeen sijainnista.

Endometrioosista aiheutuvia kipuja voidaan lievittää tehokkaasti ja turvallisesti Ova Plus -kivunlievittäjän avulla.

Mikä auttaa endometrioosin aiheuttamin kipuihin?

Lääkäri määrää usein endometrioosin hoitoon ehkäisypillerit tai minipillerit. Lisäksi kipuja hoidetaan tavallisilla tulehduskipulääkkeillä kuten parasetamolilla ja ibuprofeiinilla. Ehkäisypillerit ja kipulääkkeet vähentävät kohdun lihasten aktiivisuutta ja lieventävät näin kipua.

Endometrioosikipuja voidaan myös lievittää lääkkeettömästi sähköisen lihasstimulaation eli TENS-teknologian avulla. Kohdun aktiivisuuden vähentämisen sijaan TENS vaikuttaa kehon kykyyn vastaanottaa ja käsitellä kipusignaaleja. TENS-laite lievittää kipua luonnollisesti ja ilman haittavaikutuksia ja laitteen käyttö on siten täysin turvallista.

TENS-laitteistamme Ova PlusUnicare ja Sure Pro sopivat erityisen hyvin endometrioosikivun lievittämiseen. Täältä voit lukea asiakkaidemme kokemuksia Ova Plus -laitteen tehokkuudesta endometrioosikipujen lievityksessä.

Miten endometrioosia voidaan ehkäistä?

Endometrioosin syntyä ei voida ehkäistä, mutta sen oireita voidaan ehkäistä terveellisten elämäntapojen ja terveellisen ruokavalion avulla. Ruoan on oltava puhdasta ja ravintorikasta. Vitamiinien saamisesta on myös tärkeää huolehtia, sillä ne auttavat hoitamaan tulehdusta. Ruokavaliossa on hyvä välttää alkoholia, valmisruokia, punaista lihaa, kofeiinia, sokeria ja vaaleita viljoja.

Voiko endometrioosi uusiutua?

Endometrioosipesäkkeet voidaan poistaa leikkauksella, mutta taipumus endometrioosiin on krooninen ja sairaus voi uusiutua. Endometrioosi loppuu luonnollisesti vaihdevuosiin naisen estrogeenitasojen laskiessa. 

Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta?

Endometrioosin on todettu heikentävän naisen hedelmällisyyttä ja se voi siten vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Usein endometrioosi ei kuitenkaan ole este raskaudelle ja suuri osa endometrioosidiagnoosin saaneista saa lapsen ilman lääketieteellistä apua.  Jos raskaus ei onnistu luonnollisesti, lapsettomuushoidoista on usein apua.

TENS-laitteistamme Ova Plus, Unicare ja Sure Pro sopivat erityisen hyvin endometrioosikivun lievittämiseen.

87.90


Tutkitusti tehokas apu kuukautiskipujen ja endometrioosikipujen lievitykseen. Lievittää kipua TENS-teknologian avulla. Laitteessa on 4 valmista ohjelmaa ja se on erittäin pienikokoinen.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

229.00


Monipuolinen lantionpohjan harjoittaja ammattilais- ja kotikäyttöön. Laite aktivoi ja rentouttaa lantionpohjaa EMS-teknologian avulla sekä lievittää lantion alueen kipua TENS-teknologian avulla. Laiteessa on 12 valmista ohjelmaa sekä 3 manuaalista ohjelmaa.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

179.00


Uusi versio Perfect PFE Woman -laitteesta! Lantionpohjan vahvistamisen ja virtsankarkailun hoidon lisäksi laite soveltuu myös endometrioosi- ja kuukautiskipujen lievitykseen. Aktivoi ja rentouttaa lantionpohjaa EMS-teknologian avulla. Tehokas ja vaivaton tapa pitää huolta lantionpohjan kunnosta.

🚚 Ilmainen toimitus
2 vuoden takuu

Täältä voit lukea Korento Ry:n oppaan, jossa esitellään yksityiskohtaisesti, kuinka endometrioosikipua voidaan lievittää Sure Pro -laitteella.

Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi
www.korento.fi
www.terveyskyla.fi