fbpx

TENS-laitteet on tarkoitettu kaikenlaisten pitkä- ja lyhytkestoisten kiputilojen ja vaivojen hoitoon. TENS-laitteita suosittelevat niin kipuklinikat kuin fysioterapeutit ympäri maailman. Laite lievittää kipua ja saattaa siten vähentää esimerkiksi kipulääkityksen tarvetta. TENS on lääkkeetön, turvallinen ja tehokas hoitomuoto. Hoidossa on kyse elimistön oman kivunhallintajärjestelmän stimuloinnista.

TENS-laitetta voidaan käyttää esimerkiksi lihas-ja nivelkipujen hoitoon, kuukautiskipujen lievittämiseen, synnytyskipujen lievittämiseen, lantionpohjan lihasten vahvistamiseen, virtsankarkailun hoitoon sekä kehon kiinteyttämiseen.

TENS-laite kipujen lievittämiseen


TENS-LAITTEEN TOIMINTAPERIAATE

TENS-laitteiden toiminta perustuu TENS-menetelmään. TENS-hoito lievittää kipua kahdella tavalla:
1) auttamalla kehoa vapauttamaan luontaisia kivunlievittäjiä eli endorfiineja
2) estämällä kipusignaalien kulun aivoihin.

ENDORFIINIEN VAPAUTTAMINEN

Kun TENS-laite säädetään matalalle taajuudelle, se saa elimistön myös vapauttamaan endorfiineja jotka ovat kehon omia rentouttavia ja kipua lieventäviä, morfiininkaltaisia aineita.

Endorfiininvapautustilassa hoidon kipua lieventävä vaikutus voimistuu huippuunsa noin 40 minuutissa ja voi kestää jopa neljä tuntia laitteen sammuttamisen jälkeen.

Useimpien ihmisten tapauksessa kipu lievittyy. Joillakin kipu poistuu kokonaan TENS-laitteen käytön ajaksi. Joidenkin puolestaan on vaikutusten havaitsemiseksi käytettävä TENS-laitetta säännöllisesti pidemmän aikaa.

KIPUPORTTI

TENS-laite lähettää ihon läpi heikon sähköimpulssin kivunlähteen lähelle asetettavien elektrodien kautta. Sähkö stimuloi kosketus- ja lämpötila-aistimuksia välittäviä hermoja. Nämä hermot kytkeytyvät samoihin selkäytimen kohtiin kuin kipua välittävät hermot. Tuntohermon voimakas signaali vapauttaa selkäytimessä kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät kipusignaalin kulun selkäydintä pitkin aivoihin. Tämä ilmiö tunnetaan ”kipuporttina”.

Kipuportin avulla TENS-laite lievittää kipua päällä ollessaan. Vaikutus laantuu 1–2 tunnin kuluttua. Voit kokeilla lopettaa hoidon tunniksi ja jatkaa sitä sen jälkeen. TENS-hoitoa voi käyttää useita kertoja päivässä.


Vastaa